«Παρθενική» εμφάνιση των νέων σκαφών βατραχανθρώπων στην επιθεώρηση του Στόλου



Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Το κάθε Mark V παρά το μικρό του μέγεθος δεν είναι …άοπλο

Την «παρθενική» τους εμφάνιση πραγματοποίησαν (και εντυπωσίασαν) τα νέα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου κατά την επιθεώρηση των σκαφών αυτού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μαζί με τους άλλους επισήμους, επέβαινε στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Τα σκάφη αυτά, 4 συνολικώς, διετέθησαν δωρεάν από το Ναυτικό των ΗΠΑ ως υλικό “Excess Defence Articles” (EDA) και την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 έφτασαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, το τεχνικό προσωπικό του οποίου ανέλαβε τον έλεγχο και την πραγματοποίηση εργασιών συντηρήσεως και επισκευής για την ενεργοποίησή των Mark V, πράγμα το οποίο επετεύχθη σε συντομότατο διάστημα, όπως και η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από την ΔΥΚ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναβαθμίσεως των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Τα σκάφη Mark V έχουν ειδική σχεδίαση με γάστρα σχήματος “V”. Είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο τύπου 5086 έχουν μήκος 25 μέτρα, πλάτος 5,33 μέτρα, ύψος 5,33 μέτρα και το βύθισμα του 1,5 μέτρα. Το εκτόπισμα του σκάφους, πλήρες φορτίου, είναι 57 τόνοι και το προωθητικό σκεύος περιλαμβάνει δύο κινητήρες MTU 12V396 TE94 που αποδίδουν 2.285 ίππους έκαστος και δύο υδροπροωθητές τύπου KaMeWa K50S, που επιτρέπουν στο σκάφος να επιτύχει ταχύτητα 47-50+ κόμβων σε «κατάσταση θαλάσσης 2» και 25-35 κόμβων σε «κατάσταση θαλάσσης 3». Η εμβέλεια του σκάφους με ταχύτητα πλεύσεως, είναι 550+ ναυτικά μίλια, ενώ η αυτονομία του για μία τυπική αποστολή φτάνει τις 12 ώρες. Το πλήρωμα του Mark V αποτελείται από 5 άτομα και μπορεί να μεταφέρει σε αντικραδασμικά καθίσματα εξοπλισμένους στρατιώτες, οι οποίοι κάθονται πίσω από το πλήρωμα εντός της καμπίνας. Συνολικά είχαν παραδοθεί 20 Μark V στους Αμερικανούς SEAL, με το πρώτο να παραδίδεται σε αυτούς το 1995.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει το κάθε ΣΑΠ-ΤΜ Mark V είναι 2.948 κιλά, ενώ επιπροσθέτως μπορεί να μεταφέρει δύο φουσκωτά σκάφη με δυνατότητα μεταφοράς 8 ανδρών έκαστο, που τοποθετούνται σε ειδικό χώρο στην πρύμνη, από όπου μπορούν να εξαπολυθούν με ευκολία χάρις στη κεκλιμένη ράμπα που διαθέτουν.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το κάθε Mark V παρά το μικρό του μέγεθος δεν είναι …άοπλο! Το σκάφος διαθέτει πέντε σημεία αναρτήσεως πολυβόλων των 7,62mm και 12,7mm καθώς και βομβιδοβόλων των 40mm. Επιπλέον στο σκάφος μπορεί να τοποθετηθεί μία τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα εξοπλισμένη με ένα πυροβόλο των 25mm, ενώ υπάρχει και υποδομή για τη χρήση αντιαεροπορικών βλημάτων FIM-92 Stinger.