Δένδιας για Λιβύη: «Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι» με τη Γερμανία – Να φύγουν τώρα οι τζιχαντιστές



Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τη μη πρόσκλησή της από τη Γερμανία και στην επόμενη διάσκεψη για τη Λιβύη, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου.
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη στο συνέδριο «Regional Growth Conference: RGC», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, πολύ αυστηρά είπε:

«Η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ήταν εδώ και λίγους μήνες.

»Γιατί; Γιατί έχουμε επαναλειτουργήσει την πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Σάρατζ πριν, άρα η Ελλάδα έχει έναν απευθείας διάλογο και μία επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά.

»Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας εμμονικά σε μία τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση.

»Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω κι εγώ διαμηνύσει στον συνάδελφό μου, νομίζω κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του πρωθυπουργού, και πρόκειται και σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπις, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό».

Αναφορικά με μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι είναι «νομικά ανύπαρκτο» και η κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις εκλογές, τέλη Δεκεμβρίου, οφείλει να ευθυγραμμιστεί με το Διεθνές Δίκαιο. Να σημειωθεί ότι η παρούσα μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει εντολή να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, «εάν είναι δυνατόν αύριο το πρωί», είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που κωλυσιεργούν και δεν θέλουν να συμβεί αυτό και αναφέρομαι στην Τουρκία καταρχήν», είπε.