«ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΜΘ»



Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κ. Αχμέτ Ιλχάν, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Καταβολή των αναδρομικών στους Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ”, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να δοθεί επιτέλους λύση στο χρονίζον αυτό ζήτημα, της εναρμόνισης της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ, σε συνέχεια της πληθώρας ερωτήσεων επί του θέματος που έχει καταθέσει μέχρι τώρα το Κίνημα Αλλαγής και των μη ικανοποιητικών απαντήσεων που λαμβάνει από τους αρμόδιους Υπουργούς, τόσο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όσο και τον Υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
“Όπως γνωρίζετε οι Αξιωματικοί προέλευσης Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) υπόκεινται σε κατάφωρη αδικία λόγω της μη εναρμόνισης της βαθμολογικής και μισθολογικής τους εξέλιξης. Παρά το γεγονός, ότι το ΥΠΕΘΑ από τις 27-11-2020 είχε στείλει την πρόταση για ένταξη στη Β΄ μισθολογική κατηγορία, με προϋπολογισμένα ποσά, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία, έχουν περάσει επτά μήνες και ακόμη το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί. Από τις απαντήσεις του ΥΕΘΑ στις υπ’ αριθμ. 3870/3-2-21 και 6007/15-4-21 ερωτήσεις του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και από τα σχετικά δημοσιεύματα και επιστολές των Ομοσπονδιών, της ΠΟΜΕΝΣ και της ΠΟΕΣ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ρυθμιστεί το ζήτημα, διαφαίνεται μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πρώτοι Αξιωματικοί που έχουν προαχθεί από τον Μάιο 2019 στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, να πληρώνονται δυο χρόνια τώρα, ως Ανθυπασπιστές Στρατού Ξηράς και αντιστοίχων, ενώ έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές για την προαγωγή τους. Το ίδιο συμβαίνει για όσους προήχθησαν στον βαθμό του Υπολοχαγού και αποστρατεύονται λαμβάνοντας την σύνταξη του Ανθυπασπιστή.

Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών εργάζεται με ζήλο και αυταπάρνηση μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου, η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματά τους και να δώσει την επιδιωκόμενη λύση άμεσα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν μισθολογικά οι Αξιωματικοί προέλευσης ΕΜΘ, με αναδρομική ισχύ της όποιας απόφασης;

2. Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν μισθολογικά όσοι έχουν ήδη αποστρατευθεί με τον βαθμό του Υπολοχαγού, με αναδρομική ισχύ;

Για τον Τομέα Άμυνας
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής