Αγορά οκτώ νέων πυροσβεστικών CL-515, εκσυγχρονισμός, επτά CL-415



Στην τελική ευθεία μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού στόλου αεροπυρόσβεσης. Συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και εκτός απροόπτου αναμένεται να εισηγηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) την αγορά οκτώ νέων αεροσκαφών τύπου Canadair σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα οκτώ νέα αεροσκάφη θα είναι νέου τύπου CL 515 και θα ενταχθούν στον εθνικό στόλο αεροπυρόσβεσης. Ωστόσο, τα δύο από αυτά θα τελούν υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU). 

Το κόστος προμήθειάς τους θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους και θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα σε περίπτωση που ζητηθεί από τις Βρυξέλλες να συνδράμουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Ε.Ε. Το κόστος για την αγορά των υπόλοιπων έξι Canadair υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ.

Πλην της προμήθειας των οκτώ νέων αεροσκαφών, ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει ακόμα τον εκσυγχρονισμό του στόλου των 7 CL 415 και την αναβάθμισή τους σε νέου τύπου CL 515. Το κόστος υπολογίζεται στα 33 εκατ. ευρώ.