ΥΠΕΘΑ: Δωρεάν παραχωρεί η Dassault το νέο VIP αεροσκάφοςΔεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο από την ένταξη ενός γαλλικού αεροσκάφους τύπου Falcon στο σμήνος μεταφοράς υψηλών προσώπων - Προς πώληση το G5 που χρησιμοποιείται σήμερα ως κυβερνητικό αεροσκάφος

Το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνεται από την ένταξη ενός αεροσκάφους τύπου Falcon στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι η γαλλική αεροπορική εταιρεία Dassault - που μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage- θα παραχωρήσει δωρεάν στην Ελλάδα ένα μεταχειρισμένο Falcon.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι ανώτεροι παράγοντες, η γαλλική εταιρεία Dassault προκειμένου να υλοποιήσει την ανεκπλήρωτη από το 2000 υποχρέωσή της σε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ), έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης της σύμβασης ΑΩ. Στην τροποποίηση αυτή περιλαμβάνονται προγράμματα παροχής εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις και υποκατασκευαστικό έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Στα προγράμματα παροχής εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνεται πρόγραμμα παροχής στην Πολεμική Αεροπορία ενός αεροσκάφους τύπου Falcon δίχως απολύτως κανένα κόστος.

Το συγκεκριμένο μεταχειρισμένο αεροσκάφος τύπου Falcon 7X θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα δωρεάν και θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες μεταφοράς κυβερνητικών αξιωματούχων. Το Falcon παραχωρείται από την Dassault δωρεάν, μαζί με πλήρη υποστήριξη ενός έτους, εκπαίδευση τεχνικών και πληρώματος και αποστολή τεχνικού της εταιρείας για την συντήρηση του αεροσκάφους στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες παράδοσης του, πρόγραμμα συνολικής αξίας €3,2 εκατ. Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών θα έπρεπε να καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο ξεχωριστά και επιπλέον.

 Τωρα το κόστος αυτό περιλαμβάνεται στο πακέτο της εν λόγω σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, η οποία εξακολουθεί ακριβώς ως είχε σε οφειλόμενο ποσό πριν την αγορά του Falcon (δεν μειώνεται κατ’ ελάχιστο δηλαδή). Με απλά λόγια, το αεροσκάφος Falcon που θα ενταχθεί στο σμήνος μεταφοράς υψηλών προσώπων δεν κοστολογείται και ως εκ τούτου δεν αφαιρείται από το ποσό της υποχρέωσης της εταιρείας στο πρόγραμμα των ΑΩ, το οποίο ισχύει ως έχει. Το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνεται κατ΄ελάχιστον από την προμήθεια του Falcon αλλά θα έχει ως όφελος ένα αεροσκάφος, εξηγούν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση ενός εκ των τριών σημερινών αεροσκαφών μεταφοράς υψηλών προσώπων και συγκεκριμένα του Gulfstream G5 προκειμένου να υπάρξει και ταμειακό όφελος για το ελληνικό δημόσιο και να μπούν χρήματα στα ταμεία
παράλληλα με τη δωρεάν απόκτηση ενός κυβερνητικού αεροσκάφους.

Νεότερη Παλαιότερη