Εξοπλιστική ρελάνς: Έρχονται νέα αντιαρματικά όπλα Kornet-E για τον ΕΣ



Σημαντική εξέλιξη

H Eλλάδα επιτέλους κάνει ανοίγματα και σε άλλες χώρες και δεν επιλέγει όπλα μόνο από τις ΗΠΑ! Αποκτήσαμε μαχητικά από την Γαλλία, συζητάμε για αγορές φρεγατών από χώρες όπως η Ολλανδία και τη Γαλλία,  κάνουμε άνοιγμα στην Ινδία και αγοράζουμε πλέον και από την Ρωσία μετά από χρόνια!  

Τα νέα δεδομένα   

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσε χθες τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για δύο προγράμματα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση και ειδικότερα για το πρόγραμμα προμήθειας κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Kornet-E και το πρόγραμμα ενσωμάτωσης του νέου συστήματος αναγνώρισης φίλου η εχθρού (IFF) Mode.5 στα ραντάρ του εθνικού Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ).

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.
 
Tο ρωσικής προέλευσης κορυφαίο αντιαρματικό όπλο Kornet-E, είναι γνωστό στον ΕΣ και δοκιμασμένο από κάθε άποψη στα πολεμικά θέατρα των τελευταίων ετών. To Kornet-E είναι ένα αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς κατευθυνόμενων βλημάτων, διαμετρήματος 152mm. 

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 2002 την παραλαβή 98 συστημάτων, που έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούνται επιχειρησιακά. Για τη μεταφορά τους διατέθηκαν προσωρινά οχήματα τύπου Mercedes 290 GD (3/4 τον), αλλά αντικαταστάθηκαν από τα M998 HMMWV Hummer τα οποία παραλήφθηκαν από την ΕΛΒΟ, που έχει αναλάβει τη συναρμολόγησή τους. Το βάρος του εκτοξευτή ανέρχεται σε 26 κιλά (37 μαζί με το σύστημα Θερμικής Απεικόνισης και 66 μαζί με το βάρος του βλήματος).

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Kornet προσδιορίζεται με τον όρο SACLOS Laser και αποτελεί το πλέον εξελιγμένο αλλά και βαρή αντιαρματικό όπλο. Το μέγιστο βεληνεκές του είναι πραγματικά μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και φτάνει τα 5.500 μέτρα την ημέρα και τα 3.500 μέτρα τη νύκτα. 

Η διατρητική του επίδοση ανέρχεται σε 1.200 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα και συνεπώς επιτυγχάνει τη διάτρηση κάθε γνωστού θώρακα, καθώς φέρει θερμοβαρική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι το ισοδύναμο της προστασίας που παρέχουν τα πλέον καλά προστατευμένα άρματα τρίτης γενιάς έναντι αντιαρματικών βλημάτων κοίλου γεμίσματος κυμαίνεται από 900 έως και 1.200 χιλ. χάλυβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κατεστραμμένα αμερικανικά M-1 Abraams στο Ιράκ οφείλονται εξολοκλήρου στα Kornet, μικρό αριθμό εκ των οποίων κατάφερε να προμηθευτεί ο ιρακινός στρατός.


ΠΗΓΗ