Τι σημαίνει η εγκατάσταση συστημάτων αυτοπροστασίας στα τουρκικά LEO2A4 - Τι έλεγε η έκθεση του ΓΕΣ

Τι σημαίνει η εγκατάσταση συστημάτων αυτοπροστασίας στα τουρκικά LEO2A4 - Τι έλεγε η έκθεση του ΓΕΣΗ απόφαση της Άγκυρας να αναβαθμίσει τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard – (Leo) 2A4 που διαθέτει έχει δημιουργήσει νέες διαστάσεις. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ η εταιρεία Aselsan έχει αναλάβει το έργο εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης, με την ενσωμάτωση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας, εγχώριας κατασκευής, προκειμένου να βελτιώσει την επιχειρησιακή λειτουργία και «επιβιωσιμότητα» του Leo 2A4 στο πεδίο της μάχης.

Τι σημαίνει όμως αυτό και τι ανέφερε η έκθεση του ΓΕΣ

Έκθεση που ετοιμάστηκε από το ΓΕΣ  έχει προκαλέσει αίσθηση και έντονο προβληματισμό, αναφορικά με το σενάριο μιας αρματικής σύγκρουσης στον Έβρο μεταξύ αρμάτων του ελληνικού και του τουρκικού Στρατού.

Η έκθεση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία τόσο από την Διεύθυνση Πεζικού, όσο και από την Διεύθυνση Τεθωρακισμένων/Ιππικού, είναι στην ουσία τμήματα επιμέρους σημειωμάτων και μικρότερων εκθέσεων γύρω από το καυτό θέμα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την παντελή έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας των ελληνικών αρμάτων μάχης.

Η διαφορά μεταξύ του να είναι εγκατεστημένο ένα τέτοιο σύστημα από το να μην είναι διαθέσιμο αποδεικνύεται τεράστια: Δεκάδες τουρκικά άρματα μάχης Leoprad-2A4 και Μ60Τ κατεστραμμένα στην πολιορκία της συριακής αλ Μπαμπ από βλήματα Kornet-E και Μetis των ισλαμιστών.

Δύο ή τρία άρματα και αυτά χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας, στις επιχειρήσεις της Αφρίν.

Κανένα τουρκικό άρμα εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας δεν επλήγη και σε 16 περιπτώσεις που χρειάστηκε, τα εκτοξευθέντα βλήματα των Κούρδων καταρρίφθηκαν.

Τώρα αριθμός εκθέσεων του ΓΕΣ που καταγράφουν αυτές τις επιδόσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στο μέτωπο του Έβρου, με χρήση μεγάλων μαζών τεθωρακισμένων το 70 με 80% των βολών των Α/Τ πυραύλων του Πεζικού, θα αποτύχουν να πλήξουν το στόχο τους!

Αυτό εξαιτίας της τοποθέτησης σε μεγάλους αριθμούς συστημάτων ενεργού προστασίας στα τουρκικά άρματα μάχης.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πλήρη αποτυχία στην αμυντική διάταξη του Έβρου με τα τουρκικά άρματα να πραγματοποιούν εν συνεχεία ουσιαστικά «σκοποβολή» στα ελληνικά τα οποία θα δέχονται καταιγιστικά πυρά υποστήριξης από τα αντιαρματικά μέσα του τουρκικού Στρατού και θα καταστρέφονται κατά δεκάδες, ενώ τα τουρκικά θα επιβιώνουν χάρη στα συστήματα αυτοπροστασίας τους και θα επιτυγχάνουν τους Αντικειμενικούς τους Σκοπούς (ΑΝΣΚ).

Μπορεί το ποσοστό του 80% να φαίνεται και είναι υψηλό, αλλά οι επιμέρους εκθέσεις αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 90% στα συστήματα αυτοπροστασίας στην έκθεση που έχει υποβληθεί στο ΓΕΣ. Αρα και το 80% είναι... μετριοπαθής εκτίμηση.

Η τοποθέτηση του συστήματος Pulat που είναι η τουρκική έκδοση του ουκρανικού συστήματος  Zaslon-L (Light) σε 200 άρματα μάχης, είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και αφορά 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight).

Το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του σχεδόν από την  Aselsan.

Το Zaslon-L μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, οι οποίες κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μ./δευτ.

Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης και εκτοξευτές πυροτεχνικών αναλώσιμων. Κάθε αναλώσιμο ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές, οι οποίες ενεργοποιούνται μπροστά από την απειλή διαδοχικά, η μια πίσω από την άλλη. Έτσι δημιουργούνται δύο διαδοχικές γραμμές  θραυσμάτων, πάνω στα οποία «πέφτει» το επερχόμενο αντιαρματικό βλήμα.

Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 0,1 δευτερόλεπτα. Στη βασική του διαμόρφωση το Zaslon-L προστατεύει το άρμα μάχης σε τόξο 180 μοιρών, ενώ το ολικό του βάρος είναι της τάξεως των 130 κιλών.

Να σημειωθεί πως η τουρκική βιομηχανία ετοιμάζει και το ακόμη πιο βελτιωμένο σύστημα Akkor το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στα τουρκικά Altay η μαζική παραγωγή των οποίων πρόκειται να ξεκινήσει. .  

Το πρόγραμμα Akkor ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αξίας  54.000.000 $.

Το Akkor αναμένεται να περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, τέσσερα ραντάρ για περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών   και πολλαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων, κάνοντας την κατάσταση στον Έβρο ακόμη πιο δυσχερή για τις δυνάμεις του ΕΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε  στις 6 Δεκεμβρίου  στον Αυλώνα  η παρουσίαση του ισραηλινού ενεργητικού συστήματος προστασίας αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων «Trophy», της «RAFAEL» σε επιτελείς του  ΓΕΣ/ΔΙΤ-ΔΠΖ.

Βέβαια το θέμα είναι γιατί η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Αυλώνα και όχι στο ΓΕΣ παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ, καθώς πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και μάλιστα επειγούσης σημασίας.