Ο Άσαντ αντεπιτίθεται - Χτυπήθηκε τουρκική βάσηΟ Συριακός Στρατός κατέστρεψε τουρκικές θέσεις-Πτώση τουρκικού drone
Τα πράγματα δεν πάνε καλά για τα τουρκικά στρατεύματα στην Συρία.

Σήμερα 7 Ιουλίου, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) εξαπέλυσε πυρά ενάντια ενός τουρκικού στρατιωτικού σταθμού κοντά στην πόλη Qoqfin στο νότιο τμήμα του ευρύτερου Idlib της Συρίας. Oι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν και σύμφωνα με Συριακά ΜΜΕ έτρεχαν να σωθούν!

Ο βομβαρδισμός ήταν πιθανότατα μια απάντηση στις πρόσφατες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, τον de-facto κυβερνήτη της ευρύτερης περιοχής του Idlib και τους συμμάχους του. Αυτές οι φατρίες συνεχίζουν να λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία.

Μια μέρα νωρίτερα, o SAA απάντησε σε επιθέσεις του HTS και των συμμάχων του καταστρέφοντας έναν εκτοξευτή πυραύλων εναντίον τανκ, αντιαρματικο -ATGM που βρίσκεται κοντά στην πόλη Hizareen στο νότιο τμήμα του ευρύτερου Idlib. Οι χειριστές του εκτοξευτή σκοτώθηκαν όλοι.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο ευρύτερο Idlib έγινε με την μεσολάβηση από τη Ρωσία και την Τουρκία στις 5 Μαρτίου 2020. Η συμφωνία αναφέρει ότι η Άγκυρα δεσμεύτηκε να ανοίξει εκ νέου το τμήμα της αυτοκινητοδρόμου Λαττάκεια-Χαλέπι, γνωστό ως M4, καθώς και να περιορίσει τους μαχητές. Καμία από αυτές τις δεσμεύσεις δεν έχει εκπληρωθεί ακόμη.

Σήμερα, η Τουρκία δείχνει άνευ όρων υποστήριξη στους μαχητές στο ευρύτερο Idlib. Η Άγκυρα εργάζεται μόνο για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Μόνο που τα τελευταία νέα δεν είναι ευχάριστα. 

Οι δυνάμεις του Άσαντ, όπως έχουν διακηρύξει εδώ και καιρό, θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις παντός είδους για την ανακατάληψη των συριακών εδαφών από τους Τούρκους εισβολείς. 
 
Το μόνο σίγουρο στην όλη υπόθεση είναι ότι, η ανακατάληψη του συριακού εδάφους από τους Τούρκους, έχει ενώσει Σύριους και Κούρδους σε ένα νυν υπέρ πάντων αγώνα κατά των νέων Οθωμανών κατακτητών.    

Ένα drone που εκτοξεύτηκε από την Τουρκία καταρρίφθηκε πάνω από τη Συρία

Σαν να μην έφτανε τα προηγούμενα πλήγματα που αναφέραμε, ο συριακός στρατός κατάφερε να καταρρίψει κι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο προσπάθησε να πλήξει το έδαφος της πρώην ρωσικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Χαλέπι. Η κατασκευή του drone δεν είναι και για να ....υπερηφανεύεται κανείς κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που ελήφθησαν μετά την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων, το drone ξεκίνησε από την Τουρκία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα, η Τουρκία υποστήριζε ενεργά την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία υπογράφοντας άλλη συνθήκη με τη Ρωσία. Προφανώς, η Άγκυρα ενδιαφέρεται να διατηρήσει την ένταση στα βόρεια και βορειοδυτικά της αραβικής δημοκρατίας, καθώς αυτό δημιουργεί εμπόδια στον συριακό στρατό να αποκτήσει τον έλεγχο αυτών των εδαφών.

«Ένα αεροσκάφος που καταρρίφθηκε κοντά στο Χαλέπι εκτοξεύτηκε από τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων », ανέφερε η υπηρεσία του ΣυροΑραβικού Στρατού.

Νεότερη Παλαιότερη