«Ναυμαχία» για τις φρεγάτες: Ολλανδία και ΗΠΑ «πολιορκούν» την ελληνική πλευρά με ευνοϊκότερες προτάσειςΟι Ολλανδοί μπήκαν γερά στο παιχνίδι προτείνοντας στην ελληνική πλευρά μια συμφωνία- πακέτο ωστόσο οι Αμερικανοί αποτελούν έναν δυνατό αντίπαλο και φέρονται αποφασισμένοι να μην χάσουν τη μάχη.

Στην ενίσχυση του Στόλου του προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να κερδίσουν τη «ναυμαχία». Οι Ολλανδοί μπήκαν γερά στο παιχνίδι προτείνοντας στην ελληνική πλευρά μια συμφωνία- πακέτο ωστόσο οι Αμερικανοί αποτελούν έναν δυνατό αντίπαλο και φέρονται αποφασισμένοι να μην χάσουν τη μάχη.

Εξάλλου η αμερικανική πρόταση βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον ισχυρές υποψηφιότητες, με τις φρεγάτες HF2 (Hellenic Frigate 2) της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.

Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη και εκπρόσωποι της εταιρείας Lockheed Martin έχουν ήδη παρουσιάσει σε δημοσιογράφους την HF2, τόνισαν πως πρόκειται για ένα νέο πολεμικό πλοίο, η κατασκευή του οποίου θα στηρίζεται στις LCS και στις MMSC, ωστόσο θα είναι κατά πολύ αναβαθμισμένο. Ενδεικτική ήταν η δήλωση πως πρόκειται για «δύο γενιές μπροστά από τη LCS», ενώ τόνισαν πως η HF2 θα διαθέτει δοκιμασμένα συστήματα για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, έδωσαν απαντήσεις για το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί στο σύστημα πρόωσης του πλοίου, υποστηρίζοντας πως ήδη ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στην ξηρά (ground testing) και στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές στη θάλασσα. Τότε η φρεγάτα θα δοκιμαστεί σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να υποστηρίζουν πως θα διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί αποτελεί παρελθόν.

Η αμερικανική πλευρά, στο ζήτημα της κατασκευής των φρεγατών, έκανε γνωστό πως το πρώτο από τα τέσσερα πολεμικά πλοία θα κατασκευαστεί στην Ιταλία και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Fincantieri, και τα υπόλοιπα τρία σε ελληνικά ναυπηγεία. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η επιλογή αυτή θα επιτρέψει την καλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας στους Έλληνες ναυπηγούς, που θα αναλάβουν στη συνέχεια τη ναυπήγηση των τριών φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, εφόσον η εταιρεία πάρει το συμβόλαιο.
 
Τα πλεονεκτήματα των αμερικανικών φρεγατών

Ενα από πλεονεκτήματα των αμερικανικών φρεγατών, στο οποίο ποντάρουν οι κατασκευαστές, είναι η ομογένεια που θα διαθέτουν οι νέες φρεγάτες με τις ΜΕΚΟ, όταν αυτές αναβαθμιστούν.

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό που θα φέρουν οι HF2, έγινε γνωστό πως θα διαθέτουν 11 κελιά για αντιαεροπορικά βλήματα με δυνατότητα χρήσης έως και τεσσάρων πυραύλων το καθένα. Επιπλέον, ο οπλισμός περιλαμβάνει RAM εγγύς προστασίας με 21 πυραύλους, 8 εκτοξευτές αντιπλοϊκών NSM και πυροβόλο Strales 76mm. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο στο οποίο γίνεται αναφορά είναι πως οι HF2 είναι πως συνεργάζονται με τα ελικόπτερα Romeo. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 7 Romeo.
 
Δυνατά στο παιχνίδι μπαίνει η Ολλανδία

Έχοντας αντίπαλο τις ΗΠΑ, την παραχώρηση των μεταχειρισμένων φρεγατών Μ σε πιο σύντομο χρόνο και με μειωμένη τιμή φαίνεται ότι συνδυάζουν πλέον ξεκάθαρα οι Ολλανδοί με συμφωνία για τις καινούργιες φρεγάτες Sigma 11515.

Όπως έχει ήδη γράψει το Newpost οι Ολλανδοί δείχνουν διατεθειμένοι τόσο να μειώσουν το κόστος για την παραχώρηση των Μ στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και να επισπεύσουν το χρόνο παράδοσης νωρίτερα από την ολοκλήρωση της κατασκευής νέων πλοίων για το ναυτικό τους. Αρκεί η Ελλάδα να επιλέξει τη Sigma 11515 ως την καινούργια φρεγάτα του Ελληνικού Στόλου.Το αρχικό κόστος των περίπου 70 εκ για κάθε φρεγάτα Μ μπορεί να πέσει στα 50 εκ ενώ το ίδιο κόστος θα έχουν για το Πολεμικό Ναυτικό και οι δύο Βελγικές Μ. Συνολικά δηλαδή το κόστος για τέσσερα πλοία δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκ ευρώ.

Επιπλέον οι Ολλανδοί φέρονται να δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν την παράδοση των μεταχειρισμένων πλοίων πιο γρήγορα και να μην περιμένουν την κατασκευή για το ναυτικό τους των καινούργιων Μονάδων οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Μ. Σε περίπτωση πάντως που το ΠΝ επιλέξει άλλη πρόταση για την καινούργια φρεγάτα του Στόλου το κόστος για τις μεταχειρισμένες Μ θα ανέβει σημαντικά ενώ και ο χρόνος παράδοσης εκτινάσσεται. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αφού η Ολλανδική πρόταση μαζί με τη Γαλλική, την Ιταλική και την Αμερικανική παρουσιάζονται ως οι πιο ισχυρές.

loading...