Κούβα: Εξέγερση κατά του καθεστώτος - Αμερικανικές σκέψεις για ναυτικό αποκλεισμό του νησιού



Σχέδιο των ΗΠΑ για να μην στείλει βοήθεια η Ρωσία

Πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν χθες Κυριακή σε πολλές πόλεις της Κούβας, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια.

Οργανωμένες κυρίως μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί.

«Κάτω η δικτατορία», «Να φύγουν», ή ακόμη «Πατρίδα και ζωή» (σ.σ. ο τίτλος ενός αμφιλεγόμενου τραγουδιού), φώναζαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων περίπου 30 χλμ. από την Αβάνα. «Ελευθερία» φώναζαν μερικές εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές στο Μαλεσόν, τη διάσημη παράκτια λεωφόρο της Αβάνας. 

Διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές έγιναν και μεταδόθηκαν ζωντανά, μέσω facebook ή twitter, σε αυτήν τη χώρα όπου το ασύρματο διαδίκτυο έφτασε μόλις στα τέλη του 2018.

Στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, το μεσημέρι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, σημείωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με φόντο τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, υποστηρικτές της κυβέρνησης πραγματοποίησαν από την πλευρά τους συγκεντρώσεις. Τζιπ των ειδικών δυνάμεων, με πολυβόλα τοποθετημένα στο πίσω μέρος των οχημάτων, είχαν αναπτυχθεί στην Αβάνα και ο Ντίας-Κανέλ κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματος να αντιμετωπίσουν «προκλήσεις». 

«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο Κουβανός πρόεδρος.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».
 
Αλλά «υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση», σημείωσε σε ένα μήνυμά του το οποίο έπειτα επανέλαβε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. 

Συναγερμός στις ΗΠΑ  
 
Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στην Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παρέμβουν. Ειδικότερα, πριν από λίγες ώρες, οι Αμερικανοί βουλευτές έκαναν έκκληση στον Joe Biden με αίτημα να υποστηρίξει τους κουβανούς διαδηλωτές.

''Ήρθε η ώρα να υποστηρίξουμε τους Κουβανούς, ώστε τελικά να γίνουν ελεύθεροι, όπως και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική.'' Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι η Ουάσιγκτον μπορεί πραγματικά να παρέμβει στην κατάσταση στην Κούβα προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της χώρας. Η ρωσική πλευρά δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στην Κούβα. στην Κούβα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να στείλουν πολεμικά πλοία τους στην ακτή της Κούβας, με σκοπό να κάνουν ναυτικό αποκλεισμό. Αυτό, ειδικότερα, αφορά πιθανώς την παροχή βοήθειας από τη ρωσική πλευρά.  

Μπάιντεν: «Είμαστε μαζί με τον λαό της Κούβας» 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαραστέκονται και στις εκκλήσεις του λαού για ελευθερία και την απαλλαγή του από τη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις δεκαετίες καταστολής, σύμφωνα με τον Μπάιντεν.

«Ο λαός της Κούβας υπερασπίζεται θαρραλέα τα θεμελιώδη και οικουμενικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας και του δικαιώματος (του λαού) να ορίζει ελεύθερα το μέλλον του, πρέπει να είναι σεβαστά» δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το κουβανικό καθεστώς να ακούσει τους πολίτες και να υπηρετήσει τις ανάγκες τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όχι να πλουτίζει το ίδιο».
 
Μετά την αποχώρηση από τη θέση του αρχηγού της χώρας Ραούλ Κάστρο, η κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας επιδεινώθηκε πραγματικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο όρος "κρίση της Κούβας" προέκυψε ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά έντονης πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1962.

Το 1961, οι Αμερικανοί τοποθέτησαν πυρηνικά  όπλα στην Τουρκία απειλώντας ξεκάθαρα την ΕΣΣΔ. Σε απάντηση, η Σοβιετική Ένωση μετέφερε κρυφά στην Κούβα πυραύλους και άλλα  όπλα της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών κεφαλών . Στις Ηνωμένες Πολιτείες προκλήθηκε συναγερμός.

Η κρίση, που ονομάστηκε «κρίση της Κούβας», θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση.

ΠΗΓΗ