Οι μισθοφόροι ως διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας για να κρατήσει τον στρατό της στη Λιβύη



Η Τουρκία χρησιμοποίησε τους Σύριους μισθοφόρους ως διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθειά της να διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Λιβύη, σημειώνει ο αρθρογράφος του Al-Monitor, Fehim Tastekin την Τετάρτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και της απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν επίσης Τουρκία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος.

Η Τουρκία πιέζει το κείμενο μιας κοινής δήλωσης να συμπεριλάβει μια αναφορά για «όλους τους μισθοφόρους» και όχι σε «όλες τις ξένες δυνάμεις» που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, αλλά η διατύπωση βρίσκει την αντίδραση της Αιγύπτου, δήλωσε ο Tastekin.

Οι διαφορές ως προς το ζήτημα είναι πιθανό να ανατρέψουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την Αίγυπτο να θέτει την πλήρη τουρκική απόσυρση από τη Λιβύη ως προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων, πρόσθεσε ο Tastekin.

Ο Taşketin σημειώνει επίσης ότι υπήρχαν ανησυχίες στη Λιβύη για την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Τουρκίας λόγω της στρατιωτικής επέμβασης.

«Η έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αζέρο ομόλογό του Ilham Aliyev για κοινές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης έχει εξοργίσει πολλούς στη χώρα, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό της Τουρκίας για την κυριαρχία της Λιβύης», είπε.

"Οι πολιτικές της Άγκυρας διευρύνουν το χάσμα μεταξύ αντίπαλων ηγετών της Λιβύης και επεκτείνουν το αντι-τουρκικό μέτωπο στη διεθνή σκηνή", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Freepen.gr