Η Γαλλία προχωρά στην ανάπτυξη έκδοσης ECR για το RafaleΤο γαλλικό μαχητικό αποκτά ρόλο καταστολής αεράμυνας με νέο όπλο της MBDA

Την ανάπτυξη μιας ειδικής έκδοσης του Rafale που θα πραγματοποιεί καταστολή αεράμυνας ζήτησε ο Γάλλος υφυπουργός Άμυνας Jean-Christophe Lagarde.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, μετά την αγόρευση του βλήματος AS-37 στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, του γαλλικού αντι-ραντάρ βλήματος, τα μαχητικά Rafale δεν ΄έχουν κάποιο ειδικευμένο όπλο για την εξουδετέρωση της εχθρικής αεράμυνας.

Αν και σήμερα το Rafale με τα στοιχεία stealth που διαθέτει στη σχεδίασή του, το πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου , τα Η/Ο συστήματα βάσει των οποίων είναι σε θέση να συγκεντρώνει πληροφορίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου μάχης και την ικανότητά του πετά χαμηλά μπορεί να αποφεύγει τις εχθρικές αεράμυνες και να τις προσβάλλει χρησιμοποιώντας τον πύραυλο AASM, δεν διαθέτει εκείνο το όπλο που θα μπορεί να προσβάλλει από απόσταση τα εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Έτσι ο Γάλλος υφυπουργός ζήτησε από την Dassault  να προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας έκδοσης του Rafale η οποία θα μπορεί να φέρει το νέο βλήμα που αναπτύσσει η MBDA από κοινού με την  Leonardo του SPEAR-EW (έκδοσης του βλήματος Spear-3 που θα εξοπλίσει τα βρετανικά f-35B) και το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων.

Όπως είπε ο Lagarde το νέο Rafale θα πρέπει να έχει ανάλογες αν όχι ανώτερες επιδόσεις από αυτές του Typhoon ECR που αναπτύσσεται το διάστημα αυτό για την RAF όπως και αυτής του αμερικανικού F/A-18G Growler.

Η ανάπτυξη μιας ανάλογης έκδοσης για το Rafale-ECR δεν θα αφορά μόνο τον πύραυλο αντι-ραντάρ SPEAR-EW, αλλά και τη φιλοξενία ηλεκτρονικών συστημάτων για την ηλεκτρονική καταστολή της αεράμυνας.


ΠΗΓΗ
Νεότερη Παλαιότερη