Δεκάδες F-22A στον Ειρηνικό στέλνουν οι ΗΠΑ για άσκηση με το «βλέμμα» στην Κίνα



Οι ΗΠΑ στέλνουν το δικό τους μήνυμα ισχύος στην Κίνα αποστέλλοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 25 F-22.

Σχεδόν από το ξεκίνημα της προεδρικής θητείας του ο Τζο Μπάιντεν έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο στην Κίνα ότι η Αμερική «επέστρεψε». Το που ακριβώς, μόνο ο Μπάιντεν το ξέρει.

Αντιλαμβανόμενος ότι ο ασιατικός γίγαντας κερδίζει το παιχνίδι στην οικονομία, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να προασπίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ασία αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο επικαλούμενος την ισχύ (το έκανε και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Αγγελα Μέρκελ) μόνο που ισχύ πάνω απ' όλα σημαίνει όπλα.

Ετσι λοιπόν έγινε την Παρασκευή γνωστό ότι οι Αμερικανοί αποστέλουν περίπου 25 μαχητικά τύπου F-22 για μία άσκηση η οποία θα λάβει χώρα στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Στρατιωτικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ έχουν στείλει τόσα πολλά από τα λιγοστά τους F-22 σε άσκηση στην περιοχή και θεωρούν τη συγκεκριμένη κίνηση ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος στην Κίνα.

Τα αεροσκάφη θα σηκωθούν από αμερικανικές βάσεις στη Χαβάη και στην Αλάσκα κα θα πάρουν μέρος στην άσκηση Pacific Iron 2021.

Tα F-22 θεωρούνται αυτή τη στιγμή ως τα πιο σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο με υψηλού επιπέδου τεχνολογία η οποία χαρίζει στους χειριστές μία άριστη εικόνα του εναερίου χώρου γύρω τους σε μεγάλη κλίμακα.

Η Κίνα διαθέτει 20 με 24 αεροσκάφη J-20 Dragon τα οποία κατατάσσει, μάλλον αυθαίρετα στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο με τα F-22 αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξοπλίζεται ταχύτατα έτσι ώστε να καλύψουν αυτό το χάντικαπ στον αέρα σε σχέση με τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ πάντως έχουν «μόνο» 180 F-22  τα οποία έχουν χαρακτηριστικά stealth αλλά μόνο αυτά καθώς η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει εδώ και χρόνια και είναι αδύνατο να ανοίξει ξανά.