Φρεγάτες: Η Γαλλία τα αλλάζει όλα και δίνει τις Gowind για πλοία ενδιάμεσης λύσης;Η Γαλλία τα αλλάζει όλα στα πλοία ενδιάμεσης λύσης με το Παρίσι να κρατά «άσο στο μανίκι» του.

Οι Γάλλοι διαπίστωσαν πως σε πρώτη φάση Ολλανδία και Ιταλία δεν… παίζουν με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στην Αθήνα, έτσι το Παρίσι δεν αποκλείεται να ρίξει στο τραπέζι και τις κορβέτες Gowind, ως πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Οι Γάλλοι υστερούν στο θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης αφού δίνουν στην Αθήνα πλοία 30ετίας, δηλαδή την αντιαεροπορική φρεγάτα AAW Jean Bart και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα ASW Latouche-Treville.

Μάλιστα το Latouche-Treville στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 και ενώ βρισκόταν σε αποστολή ρουτίντας στην Βρετάνη, σχεδόν διαλύθηκε όταν ισχυρός αέρας ξήλωσε μέρος των ιστών του πλοίου και την πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου.

Πρόκειται για το πιο παλιό πλοίο του γαλλικού Στόλου, ηλικίας 31 ετών.

Βλέποντας το Παρίσι το ύψος του ανταγωνισμού δεν αποκλείεται να ρίξει στο τραπέζι ως πλοία ενδιάμεσης λύσης τις κορβέτες Gowind (2.500 τόνων) με MICA και Exocet, οι οποίες ήδη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της Λωριάν για λογαριασμό της Αιγύπτου.

Μάλιστα ο Global CEO της Naval Group Pierre-Eric Pommellet, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, άφησε το θέμα ανοιχτά.

Οι κορβέτες Gowind αποτελούν μια πολύ αξιόλογη λύση, τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό βλέπει με πολύ καλό μάτι (σ.σ. τις 2.500 τόνων τις παίρνει και η Αίγυπτος).

Να σημειώσουμε πως στο θέμα της επιλογής των νέων ελληνικών φρεγατών και των πλοίων ενδιάμεσης λύσης τα πάντα είναι ρευστά, με το Πολεμικό Ναυτικό να μελετά τις καλύτερες προτάσεις, αφού η κάθε πρόταση παριέχει περαιτέρω παραμέτρους αναφορικά με τις γεωπολιτικές στρατηγικές της Ελλάδας και των συμμάχων της.

Σε κάθε περίπτωση γεωστρατηγικά οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι οι χώρες που μπορούν να «προσφέρουν» περισσότερα στην Αθήνα.

Νεότερη Παλαιότερη