Νέα κρίση: Η Ουκρανία μεταφέρει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στο Ντονέτσκ



Η Ουκρανία κινείται με την βοήθεια της δύσης με απειλητικό τρόπο προς τις ρωσόφωνες δημοκρατίες
Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να μεταφέρουν τα πυραυλικά συγκροτήματα S-300 Favorit στην περιοχή της ζώνης οριοθέτησης στο Ντονένσκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μια φάλαγγα με ουκρανικούς S-300 Favorit κινήθηκε προς την κατεύθυνση των αυτόνομων ρωσόφωνων δημοκρατιών.

Οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις συνθήκες της αποστολής αυτών των συστημάτων αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Το βίντεο που παρουσιάστηκε στην Telegram «Hunter's Notes», δείχνει την μετακίνηση μιας φάλαγγας ουκρανικού εξοπλισμού. Μιλάμε για τουλάχιστον τέσσερις εκτοξευτές, οι οποίοι, δεδομένης της έλλειψης πυραύλων κατά των αεροσκαφών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, εγείρουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα μεταφοράς τους στην περιοχή.
 
«Χθες στο Zaporozhye (Νοτιοανατολικά της Ουκρανίας) μια φάλαγγα που αφορούσε πυροβολαρχία πυραυλικών συστημάτων  S-300PS εμφανίστηκε, μαζί με όχημα διοικήσεως 5N63S και ραντάρ 30N6 με πορεία προς τις ρωσόφωνες δημοκρατίες", αναφέρει ρωσική πηγή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα οχήματα κινούνταν στην περιοχή του Ντονιένσκ. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης από τις ουκρανικές δυνάμεις παραμένει μεγάλη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Η Άγκυρα σύμφωνα με πηγή, είναι έτοιμη να παράσχει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματική βοήθεια στη σύγκρουση στο Ντονένσκ και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ισχυρότατη στρατιωτική βοήθεια, τόσο σε μέσα όσο και σε Τούρκους συμβούλους.

Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας ενισχύθηκαν με αφορμή την πιθανότητα πολέμου με την Ρωσία ακόμα πιο πολύ, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή στην Μόσχα.

“Ουκρανία και Τουρκία αναπτύσσουν ενεργά συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας. Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική επαρχία επίσημα. Η Άγκυρα είναι επίσης έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εάν όμως οι Τούρκοι παρέμβουν στην επικείμενη πολεμική  σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας, η κατάσταση μπορεί να είναι διφορούμενη για όλους τους συμμετέχοντες”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Για αυτό και ο Ουκρανός Α/ΓΕΣ στρατηγός Oleksandr Syrsky, επισκέφθηκε πριν μερικούς μήνες την Τουρκία και τον Τούρκο ομόλογο του στο τουρκικό επιτελείο στην Άγκυρα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Ουκρανός αρχηγός του στρατού ζήτησε πολλά παραπάνω από την Τουρκία, μαζί με την αποστολή μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, καθώς και την παρουσία Τούρκων επιτελών αξιωματικών με εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις, ειδικά του Ναγκόρνο και της Συρίας.

Είναι προφανές, πως η επίσκεψη δεν είναι τυχαία, την στιγμή μάλιστα που λαμβάνουν χώρα στο Ντονέτσκ.
Σίγουρα η Τουρκία θα προμηθεύσει με επιπλέον παρτίδα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Bayraktar την Ουκρανία, με το Κίεβο όπως φαίνεται να επιζητά και άλλες ενισχύσεις.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνο αν γίνει πραγματικότητα να προκαλέσει δεκαπλάσια προβλήματα από ότι το Τσερνομπίλ το 1986, και αυτό οφείλουν όλες οι πλευρές να το λάβουν υπόψιν τους.