Ερντογάν: Πογκρόμ κατά των ποντίων – Μπαράζ απελάσεων σε 3 μήνες



Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις. Τόσοι είναι συνολικά οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής που απελαύνονται από την Τουρκία τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο ρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης μετέβη στην Τουρκία για να παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος  και φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι αρχές της Τουρκίας του αρνήθηκαν την είσοδο και τον μετέφεραν στα κρατητήρια μέχρι να τον απελάσουν.

Από κει και πέρα, στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.

Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.