''Βολές'' Πούτιν: «Δεν θέλουμε Αφγανούς μαχητές στη Ρωσία υπό το πρόσχημα των προσφύγων»



Η κατάσταση γύρω από το Αφγανιστάν σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν επηρεάζει άμεσα την κατάσταση ασφαλείας στη Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρωσικό TASS. 

Τόνισε ότι μαχητές από το Αφγανιστάν δεν πρέπει να επιτρέπονται στη Ρωσία υπό το πρόσχημα των προσφύγων.

Ο Πούτιν επέκρινε την ιδέα ορισμένων δυτικών χωρών να στείλουν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν σε γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, καθώς οι βίζες τους προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη βρίσκονται υπό εξέταση.

«Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τουλάχιστον κάτι που ήταν στη δεκαετία του 90 και στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν είχαμε πραγματικά εχθροπραξίες στο Βόρειο Καύκασο», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. - Αυτές οι φρίκες που βλέπουμε τώρα στο έδαφος του Αφγανιστάν, αυτές οι φρίκες ήταν μαζί μας. Όλα αυτά δεν ήταν πολύ καιρό πριν.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είπε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 23 Αυγούστου για να συζητήσουν την κατάσταση με την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.
 
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, με τη σειρά του, ζήτησε συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν (οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Ρωσία) ανακοίνωσαν την καθιέρωση ελέγχου σε ολόκληρο το έδαφος του Αφγανιστάν. Πήραν τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης στην Καμπούλ και κάλεσαν τους πολίτες για ψυχραιμία στη διεύθυνσή τους.

Στα αμιγώς εσωτερικά ζητήματα, ο κ. Πούτιν επεσήμανε πως η ρωσική οικονομία έχει επανέλθει στα προ - κρίσης επίπεδα.

Ωστόσο αναγνώρισε πως: «φυσικά, τα λεγόμενα lockdown, δηλαδή η αναστολή λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, στο πραγματικό εισόδημα των πολιτών μας».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, λαμβάνουν επαρκή μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση του πληθωρισμού» ενώ στόχος τους είναι να ελεγχθεί σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την ομαλή διεκπεραίωση των αναπτυξιακών σχεδίων.

Τέλος, εκτιμά πως το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» δεν θα έχει απώλειες εδρών στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 17-19 Σεπτεμβρίου.

«Πραγματικά ελπίζω ότι η ''Ενωμένη Ρωσία'' θα διατηρήσει τις έδρες της και θα έχει την ευκαιρία να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προς το συμφέρον της χώρας σε νομοθετικό επίπεδο», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.
 
* Σημείωση: Οι Ταλιμπάν έχoυν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία