Δύο ελληνικές φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο



Η πολιτική εξωστρέφειας και αμυντικής διπλωματίας που ακολουθούν εδώ και δύο χρόνια οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αποδίδει καρπούς. Ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκαν ταυτόχρονα δύο ελληνικές φρεγάτες σε ναυτικές βάσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν σταλεί ελληνικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροπλάνα σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και δεν βρέθηκαν σε ισραηλινή και σε αιγυπτιακή βάση κάνοντας αυγουστιάτικα, εν μέσω καύσωνα, απλώς επίδειξη σημαίας, αλλά πραγματοποίησαν και κοινές ασκήσεις συνεκπαίδευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη θάλασσα κοντά στη Λιβύη με όποια σημασία είχε αυτή η αποστολή.

Στο Gargoub
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς» βρέθηκε στη νέα ναυτική βάση με την επωνυμία «3η Ιουλίου» στο Gargoub της Αιγύπτου. Hταν πρώτο μη αιγυπτιακού πολεμικό πλοίο που προωθήθηκε στη νέα αυτή βάση κοντά στη Λιβύη. Η φρεγάτα  «Σαλαμίς», μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της στην επιχείρηση UNIFIL MAROPS (United Nations Interim Force In Lebanon) στην Ανατολική Μεσόγειο, κατευθύνθηκε κατόπιν προσκλήσεως των Αιγυπτίων στη βάση αυτή, όπου ελλιμενίζονται πέραν των υποβρυχίων και των φρεγατών και ένα θηριώδες ελικοπτεροφόρο του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια της ναυτικής βάσης στις 3 Ιουλίου 2021 είχε παραστεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο κατάπλους της φρεγάτας «Σαλαμίς» έγινε, τόσο σε υλοποίηση του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεργασία και συνεκπαίδευση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φίλων και σύμμαχων χωρών που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσο και στο πλαίσιο της διαρκώς ενισχυόμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με την Αίγυπτο. Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε για τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με αιγυπτιακή φρεγάτα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της βάσης. Κατά την εν λόγω συνεκπαίδευση εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και θαλάσσιας ασφάλειας (maritime security).

Ο συνδυασμός του κατάπλου της φρεγάτας «Σαλαμίς» στη ναυτική βάση «3η Ιουλίου» με το Passex μετά τον απόπλου της, συνέβαλε, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έτσι περαιτέρω στην προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία αναβαθμίζεται διαρκώς. Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με την πρόσφατη συνδρομή των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων με δύο ελικόπτερα Σινούκ για την αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας αποδεικνύουν, όπως αναφέρουν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ στα «ΝΕΑ,  έμπρακτα τόσο τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Στη Χάιφα
Την ίδια ώρα η φρεγάτα «Κανάρης» παρέμεινε στον λιμένα Χάιφα του Ισραήλ, σε υλοποίηση του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεργασία και συνεκπαίδευση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φίλων και σύμμαχων χωρών, που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στη συνέχεια η φρεγάτα «Κανάρης» απέπλευσε από τον λιμένα της Χάιφα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση UNIFIL MAROPS (United Nations Interim Force In Lebanon), αντικαθιστώντας τη φρεγάτα «Σαλαμίς».