“Μαχαιριά στην καρδιά” των Τούρκων η αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη-Καταλύτης για την ασφάλεια στον ΈβροH μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «νέα Σούδα» είναι ίσως η βασικότερη αλλαγή που θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Κι αυτό δεν χωνεύεται εύκολα από την Άγκυρα....
Ειδικά όταν με κάθε ευκαιρία γίνεται επίδειξη δύναμης στην περιοχή, όπως με το γιγαντιαίο Boeing 747-400 για την μεταφορά στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσγειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης.

Επιβιβάστηκαν σε αυτό στρατιωτικοί οι οποίοι διαμένουν στο Στρατόπεδο “Κανδηλάπτη” και ασχολούνται με την αποβίβαση, φόρτωση αλλά και επιβίβαση στα πλοία που έρχονται απ’ τις ΗΠΑ αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την προώθησή του κυρίως σιδηροδρομικά σε βαλκανικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου αεροσκάφους είναι πάνω από 400 άτομα και αφού παραλάβει προσωπικό επίσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό, θα τους μεταφέρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην παρουσία μάλιστα του τεράστιου αεροσκάφους της εταιρείας “ATLAS”, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που δημοσίευσε υλικό από την προσγείωση του, υπενθυμίζοντας ότι δυστυχώς παρόμοιες πτήσεις τσάρτερ για εμπορικούς λόγους στο “Δημόκριτος” δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, λόγω έλλειψης αποθήκης καυσίμων. Έγραψε χαρακτηριστικά:

“Η προσγείωση του τεράστιου Boeing 747-400 των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος”, επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο του αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή. Όπως και την επιτακτική ανάγκη άμεσης δημιουργίας αποθηκών καυσίμων στο χώρο του αεροδρομίου. Αίτημα που είχαμε διατυπώσει εγγράφως από το 2018 και για την υλοποίησή του έχει δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση”.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις πηγές της περιοχής, υποστηρίχθηκε ότι το ίδιο αεροπλάνο θα έφερνε στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη τον Νοέμβριο του 2021.

Η αμερικανική...απόβαση βέβαια έχει μεγάλη σημασία και για τον διακαή πόθο των Τούρκων να δημιουργούν κατ΄εξακολούθηση “θερμά επεισόδια” στον Έβρο και συνεπώς μιας τέτοιας εμβέλειας δύναμη των ΗΠΑ θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων ανασταλτικό παράγοντα στα σχέδια της Άγκυρας.