Καναντέρ: Το κόστος και τα βασικά χαρακτηριστικά του πυροσβεστικού αεροσκάφους της ΠΑ



Τα Καναντέρ (CL-415) είναι Καναδικό αμφίβιο αεροσκάφος που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική της Ελλάδας για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν τον ρόλο και βασίζεται στο μοντέλο CL-215 της ίδιας εταιρίας.

Σύμφωνα με το bombardier.com κάθε τέτοιο αεροσκάφος κοστίζει ένα διόλου μικρό ποσό. Συγκεκριμένα η αγορά ενός καναντέρ το 2014 κόστιζε πάνω από 31,1 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια καθώς η Ελλάδα αποτελεί μεσογειακή χώρα και οι φωτιές είναι συχνές το καλοκαίρι, τα Καναντέρ έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη κατάσβεση πυρκαγιών.

Το Καναντέρ έχει ικανότητα υδροληψίας μέχρι 6.140 λίτρων νερού από θάλασσες και λίμνες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαϊάς, το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει με επιβραδυντικό αφρό και να το επιρρίψει στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στη βάση του για ανεφοδιασμό.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-415 τον Ιανουάριο του 1999. Τα αεροσκάφη αυτά επιχειρούν σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και έρευνας και διάσωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η χώρα μας διαθέτει συνολικά επτά Καναντέρ. Τα έξι είναι τύπου CL-415GR και το ένα CL-415MP.