Γ. Φίλης: Η αποχώρηση των Αμερικανών δημιουργεί τεράστιο ζήτημα στα νότια σύνορα της Ρωσίας.Ο καθηγητής κ. Γιώργος Φίλης στην τελεόραση της ΕΡΤ.

Ο κ. καθηγητής είπε ότι οι Αμερικανοί ενσυνειδήτως έφυγαν από το Αφγανιστάν το οποίο είχαν αποφασίσει εδώ και 2 χρόνια. Υπήρχε , όπως είπε, συμφωνία για μια σταδιακή είσοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με αντάλλαγμα να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν θύλακες τρομοκρατών μέσα στο Αφγανιστάν και να χτυπούν Δυτικά συμφέροντα. Άρα για τον δυτικό κόσμο οι Ταλιμπάν δεν είναι τρομοκράτες.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα για το prestige τους που δεν μπορούν να διαχειρισθούν μια μεγάλη εκκένωση, αλλά από την άλλη δημιουργούν ένα τεράστιο κενό εξουσίας και μια μεγάλη περιοχή γεωπολιτικής αστάθειας όπου το εξτρεμιστικό ισλάμ θα μπορέσει να χτυπήσει το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, δηλάδη τους συμμάχους της που βρίσκονται στα νότια σύνορά της.

Τέλος είπε ότι οι Αμερικαμοί θέλουν τους Κινέζους στο Αφγανιστάν με τα επενδυτικά τους προγράμματα και θέλουν να φέρουν σε σύγκρουση τους Κινέζους με τους Ρώσους στο συγκεκριμένο ζήτημα.