Αποχώρησε και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από το Αφγανιστάν



Τελείωσε για τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην ιστορία τους, η οποία διήρκησε 20 ολόκληρα χρόνια, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποχώρησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Μάλιστα, το Πεντάγωνο αποθανάτισε μία ιδιαίτερα ιστορική στιγμή.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ανάρτησε φωτογραφία του τελευταίου στρατιώτη που έφυγε από το Αφγανιστάν, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή, ιδιαίτερα σκληρή περίοδο, που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Πρόκειται για τον Ταγματάρχη Κρις Ντόναχιου, διοικητή της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος στρατιώτης των ΗΠΑ που αποχώρησε από το Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ο ανώτατος στρατηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Κένεθ Μακένζι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ντόναχιου και ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Καμπούλ, Ρος Γουίλσον, ήταν οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αποχώρησαν από το έδαφος του Αφγανιστάν.

«Στο τελευταίο αεροπλάνο που έφυγε από την Καμπούλ επέβαιναν ο στρατηγός Κρις Ντόναχιου, διοικητής του 82ου αερομεταφερόμενου τμήματος, και συνοδευόταν από τον πρέσβη μας, Ρος Γουίλσον», είπε ο Μακένζι.

Πανηγυρίζουν οι Ταλιμπάν 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, έγραψε στο Twitter ότι «Η χώρα μας κατόρθωσε να απελευθερωθεί πλήρως, χάρη στο Θεό». Παρόλ' αυτά, ενώ από το Αφγανιστάν έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια 123.000 ξένοι, στη χώρα έχουν απομείνει -εγκλωβισμένοι και με άγνωστες προοπτικές για το μέλλον τους- τουλάχιστον 200 Αμερικανοί.


ΠΗΓΗ