Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μενέντεζ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και Ανατ. ΜεσόγειοΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Γερουσιαστής πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 200ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην έναρξη της συνάντησής τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Menendez είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι κ. Πρόεδρε στην Αθήνα.

»Γνωρίζω ότι υποδέχομαι έναν πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

»Ανυπομονούμε πραγματικά για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ–Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία–ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.

»Και εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξατε πάντοτε ένας άνθρωπος με αρχές, προσηλωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους.

»Και πάλι, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να σας συναντώ και να συζητώ μαζί σας».

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Ευχαριστώ, καλημέρα (στα ελληνικά).

»Είναι μεγάλη μου τιμή, κ. Πρωθυπουργέ, που σας συναντώ και πάλι.

»Νομίζω πως η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Ουάσιγκτον όταν σας έδωσα και ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του νόμου East Med Act.

»Η Ελλάδα αποτελεί κύριο παράγοντα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.

»Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του.

»Είμαστε ευγνώμονες απέναντι σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας.

»Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η Κλιματική Αλλαγή και η σκέψη μου είναι με τους Έλληνες που έχασαν περιουσίες.

»Εκτιμώ τον ηγετικό σας ρόλο και το πως ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι πως, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές.

»Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό.

»Επομένως, θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τον ηγετικό ρόλο που επιδείξατε στο ζήτημα αυτό.

»Προφανώς η Κλιματική Αλλαγή είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ελλάδα».

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση περί του υψηλότατου επιπέδου των σχέσεων Αθήνας–Ουάσιγκτον, όπως επίσης και περί των ακόμα μεγαλύτερων δυνατοτήτων για συνεχή επέκταση και εμβάθυνσή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ομιλία στο Μουσείο Ακρόπολης – Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου, Δένδια και Παναγιωτόπουλο
Το επόμενο διήμερο ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ θα μιλήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης σε φόρουμ της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό, συνεπή και αποτελεσματικό φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον.

Έχει μακρά θητεία στο Κογκρέσο και η επιρροή του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι ουσιαστική.

Για την Αθήνα και τη Λευκωσία ήταν πάντα εκεί, ανεξαρτήτως της πολιτικής των εκάστοτε ενοίκων του Λευκού Οίκου και των πλειοψηφιών στο Κογκρέσο.

Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ τα τελευταία 15 χρόνια –είχε προηγηθεί πολυετής θητεία του ως βουλευτής– συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, καθώς –σε αντίθεση με τα κοινοβουλευτικά συστήματα της Ευρώπης όπου το κυβερνών κόμμα έχει την απόλυτη εξουσία– στις ΗΠΑ τα νομοθετικά σώματα έχουν τον δικό τους διακριτό ρόλο και επιρροή.

Έχει συνεργαστεί στενά με όλους τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, ακόμη κι αν κάποιοι τον στενοχώρησαν, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, όταν ως πρόεδρος της Κύπρου εκθείαζε τον Κάστρο και αποφάσιζε να ανοίξει πρεσβεία στην Αβάνα.

Ο Μενέντεζ δεν έκρυψε τότε την πικρία του, λόγω της προσωπικής του ευαισθησίας για την Κούβα και της αντίθεσής του στο καθεστώς Κάστρο, ωστόσο η στάση του έναντι της Κύπρου δεν επηρεάστηκε.