Τα ελληνικά F-16 Viper το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Θα αναβαθμίσουν 120 F-16 σε Viper



Τα ελληνικά F-16 Viper είναι το πραγματικό πρόβλημα της τουρκικής αεροπορίας και όχι τα 18 Rafale, υποστηρίζουν αναλυτές στην Τουρκια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Τούρκους, η Ελλάδα συνολικά θα αναβαθμίσει σε τελικό αριθμό κοντά στα 120 αεροπλάνα της σε Viper (84 F-16 Block 52 + 38 F-16 Block 50).

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Άγκυρα διαθέτει 293 πολεμικά αεροσκάφη ενώ η Ελλάδα 228.

Τα 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale που θα αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία διαθέτουν προηγμένα συστήματα ραντάρ και δυνατότητα βολής πολλαπλών πυραύλων σε διαφορετικούς στόχους, αλλά οι Τούρκοι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των αγορασμένων αεροσκαφών δεν είναι αρκετός για να αλλάξει η ισορροπία υπέρ της Τουρκίας.

Το πραγματικό πρόβλημα για την Τουρκία, όπως υποστηρίζουν Τούρκοι αναλυτές, είναι η διαδικασία αναβάθμισης των 120 ελληνικών F-16 στο επίπεδο «Viper».

Το F-16 είναι ένα αεροσκάφος που παράγεται σε 8 κύρια μοντέλα και 136 διαφορετικές διαμορφώσεις. Το επίπεδο Viper είναι το υψηλότερο επίπεδο. Τα F-16 αυτού του επιπέδου διαθέτουν πολύ πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ και στόχευσης.

Τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V της Ταϊβάν, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της Ελλάδας, μπορούν να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα.

Το F-16V διαθέτει επίσης μια νέα πιλοτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει στους πιλότους να επιχειρούν ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Πώς προέκυψαν τα ελληνικά Viper
Τα F-16V είναι μαχητικά τέταρτης γενιάς και δεν διαθέτουν στελθ ιδιότητες όπως τα F-22 και τα F-35 μπορούν όμως να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και αποστολές άμυνας σε υψηλότατο επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε Viper πάρθηκε στο παρελθόν ως μέτρο αντιμετώπισης των τουρκικών F-35.

H Toυρκία βρίσκονταν στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς 100 F-35. Η αποβολή όμως της Άγκυρας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλαξε τα δεδομένα για τους Τούρκους. Έτσι η Τουρκία έμεινε ουσιαστικά χωρίς μαχητικό νέας γενιάς.

H απάντηση των Τούρκων 
Η απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper αφορά σε εργασίες ανάπτυξης τουρκικού ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA από την ASELSAN.

Αυτά τα ραντάρ θα τοποθετηθούν στα F-16 όμως πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον έως το 2029.