Όλα τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για κλειστούς χώρους, μάσκες και rapid testΤα νέα μέτρα δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως τόνισε “θα υπάρξουν μέτρα δημόσιας υγείας και αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας”.

Είπε πως περισσότεροι από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι και η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων για την πανδημία, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι θα τηρηθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για μη εμβολιασμένους.

Χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Τα μέτρα από 13 Σεπτεμβρίου ως 31 Μαρτίου 2022
Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας.

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Έως το τέλος Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα, που θα κοστίζει 10 ευρώ το ένα.

Όσον αφορά στους μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 self test την εβδομάδα, αλλά θα είναι δωρεάν από το κράτος.

Επίσης, οι φοιτητές θα κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα, με δικό τους κόστος, 10 ευρώ το ένα.

Μέτρα

Στους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει αν είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι.

Σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνάθροιση θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας. Ο υπουργός τόνισε ότι τα μέτρα δεν έχουν πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα, “είναι υποχρέωσή μας προς όσους πρόσεχαν όλο αυτό το διάστημα”.

Τι μέτρα ισχύουν στους δημόσιους χώρους

Κλειστοί χώροι εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες
Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες – Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες – Οι ανεμβολίαστοι μόνο με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν
Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός.