Ρωσία: Παρουσιάζει το stealth βομβαρδιστικό 5ης γενιάς PAK DAΗ Ρωσία θέλει να ενισχύσει την Αεροπορία της και μετά τις παρουσιάσεις των νέων stealth μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς LTS Checkmate της Sukhoi αλλά και της MiG ετοιμάζει ένα ακόμη πρότζεκτ. 

Συγκεκριμένα η αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας εργάζεται πάνω στο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό 5ης γενιάς PAK DA.

Ειδικότερα, πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι, βάσει προγραμματισμού η πρώτη επίσημη επίδειξη και παρουσίαση του PAK DA στο ευρύ κοινό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023, την χρονιά δηλαδή που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρωτότυπου μοντέλου.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτή την στιγμή το πρωτότυπο – πειραματικό μοντέλο του αεροσκάφους κατασκευάζεται και θα είναι έτοιμο το 2023, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και ένα νέο οπλικό σύστημα που θα εξοπλίσει το αεροσκάφος». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Το PAK DA θα είναι οπλισμένο με υπερηχητικά όπλα, ενώ θα πλαισιώνεται και από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά την διάρκεια πτήσης και λειτουργίας του».

Τα χαρακτηριστικά του

Υπενθυμίζεται το νέο αυτό στρατηγικό βομβαρδιστικό νέας γενιάς που κατασκευάζει η η Tupolev Aircraft Company, θα διαθέτει μια σειρά από προηγμένα αμυντικά συστήματα, που θα του παρέχουν μεγάλη και απαραίτητη προστασία από αντιαεροπορικά βλήματα και άλλων ειδών εχθρικά μέσα. Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι δίνεται έμφαση στην προστασία του πρωτοποριακού στρατηγικού βομβαρδιστικού, από εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, αντι-βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα, με την ενσωμάτωση προηγμένων συστημάτων και τεχνολογιών ηλεκτρονικού πολέμου.

Πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας είχε δηλώσει στο TASS ότι: «αναπτύσσεται ένα εντελώς νέο και ολοκληρωμένο αμυντικό σύστημα προστασίας για το PAK-DA, απέναντι σε όλων των τύπων όπλα, πυραύλους και ραντάρ του εχθρού». Σημείωσε επίσης, πως το στρατηγικό βομβαρδιστικό θα είναι εξοπλισμένο με διαφόρων ειδών πυραύλους, όπως βλήματα cruise, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικούς πυραύλους, βόμβες ακριβείας, αλλά και με τα πιο προηγμένα συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών πολέμων, ενώ θα αναπτύσσει υποηχητικές ταχύτητες.