Μεγάλη απογοήτευση το βρετανικό Ajax: Τραυματίστηκαν 310 Βρετανοί στρατιωτικοί στις δοκιμές!Το νέο προηγμένο, πλήρως ψηφιοποιημένο ελαφρύ άρμα μάχης Ajax φαίνεται πως προκαλεί μεγαλύτερες απώλειες στους χρήστες του από ότι στους αντιπάλους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρει ότι το άρμα μάχης Ajax μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και τραυματισμούς στο πλήρωμά του, αν αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 32 μιλίων την ώρα, ενώ σάλο έχουν προκαλέσει στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ο αριθμός στρατιωτικών που έχουν…ήδη τραυματιστεί.

Ο Τζέρεμι Κουίν, αρμόδιος του Υπουργείο Άμυνας για θέματα προμηθειών δήλωσε την Δευτέρα ότι τουλάχιστον 310 στρατιώτες χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και περίθαλψη, έπειτα από την συμμετοχή τους στις δοκιμές του άρματος μάχης Ajax, οι οποίοι εμφάνισαν προβλήματα ακοής, σπασμούς στην πλάτη και πόνο στις αρθρώσεις. Επιπρόσθετα, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο στρατός βρίσκεται αυτή την στιγμή στην διαδικασία εντοπισμού τυχόν επιπτώσεων στην υγεία όσων είναι πιθανώς εκτεθειμένοι σε κραδασμούς».


Τραυματισμένο πλήρωμα – στον «πάγο» το πρόγραμμα

Στη συνέχεια ο Τζέρεμι Κουίν σχολίασε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μιας έκθεσης του Υπουργείου Άμυνας για το ζήτημα αυτό, αποκαλύπτει ότι υπήρχαν ανησυχίες για κραδασμούς στο ελαφρύ άρμα μάχης, πριν καν ξεκινήσουν οι δοκιμές του Ajax στο πλαίσιο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων το Νοέμβριο του 2019». Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι δοκιμές του Ajax, θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν το συντομότερο, αλλά αυτή τη φορά θα συμμετέχουν στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας General Dynamics και στρατιωτικοί.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγο καιρό είχε δημοσιοποιηθεί έκθεση, στην οποία αναφερόταν ότι το Ajax είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο πλήρωμά του αν αναπτύξει ταχύτητες άνω των 32 μιλίων την ώρα, την στιγμή που η μέγιστη ταχύτητα του άρματος μάχης είναι 40 μίλια την ώρα. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι έχει ήδη δαπανηθεί το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών (4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ελαφριού, πλήρως ψηφιοποιημένου τανκ Ajax, το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι επιχειρησιακά λειτουργικό έως το 2024