Επανέρχεται η γαλλική πρόταση και για δύο πολεμικά πλοία και ένα ελικοπτεροφόρο στην Ελλάδα;Επανέρχεται η γαλλική πρόταση για δύο πολεμικά πλοία και ένα ελικοπτεροφόρο στην Ελλάδα με την μορφή μόνιμης ναυτικής δύναμης;

Με την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra και των γαλλικών κορβετών Gowind, οι οποίες όμως έρχονται στην Ελλάδα από το 2025 και μετά, η ενδιάμεση λύση που έψαχνε το ελληνικό Π.Ν. δεν… προέκυψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, επανήλθε από τους Γάλλους η πρόταση που είχε γίνει και παλαιότερα, η οποία ήθελε αντί για παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης στην Ελλάδα να πλεύσει στο Αιγαίο γαλλικός στολίσκος αποτελούμενος από τρία πλοία, δύο φρεγάτες και ένα ελικοπτεροφόρο.

Ο γαλλικός στολίσκος θα υπηρετεί μαζί με τα πλοία του Ελληνικού Στόλου και θα έχει έδρα την Σούδα.

Η Ελλάδα ζήτησε από την Γαλλία ως πλοία ενδιάμεσης λύσης δύο φρεγάτες FREMM, όμως η Γαλλία αρνήθηκε προσφέροντας δύο 30χρονες φρεγάτες.

Η παρουσία των δύο γαλλικών φρεγατών και του γαλλικού αεροπλανοφόρου στον στολίσκο συνεργασίας με την Ελλάδα αλλάζει για τα καλά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Αν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο θα πρόκειται για την πρώτη ένδειξη πως οι ΗΠΑ «έδωσαν» την Ανατολική Μεσόγειο στην Γαλλία.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και την Γεωργία Γαραντζιώτη, ελληνική επιδίωξη είναι να υπάρχει τακτική γαλλική παρουσία στον ελληνικό εθνικό χώρο.

Όπως τονίζεται, το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανόν να δούμε γαλλικά μαχητικά να μετασταθμεύουν στην Τανάγρα εκτός της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, η οποία θα περιλαμβάνει ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο στη ναυτική βάση της Σούδας.

loading...