Τι λένε ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ για την αξιοποίηση του "Νίκος Καζαντζάκης"



ΤΑΙΠΕΔ και Δήμος Ηρακλείου ερίζουν για το "φιλέτο", ωστόσο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας κατέχει το 88% της έκτασης που θα απελευθερωθεί μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου
Η συζήτηση για την αξιοποίηση της έκτασης - φιλέτο που θα απελευθερωθεί μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου "Ν. Καζαντζάκης" καλά κρατεί. Προσφάτως μάλιστα, όπως έγραψε το Cretalive, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στον Δήμο Ηρακλείου όταν έγινε γνωστό πως η επίμαχη έκταση έχει εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να υπάρξει έκτακτη σύσκεψη των τοπικών φορέων αλλά και πλήθος αντιδράσεων που επέφεραν διευκρινίσεις από την πλευρά του Ταμείου.

Πλην όμως, το θέμα της έκτασης αυτής συζητείται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας. Ο καθοριστικός, δηλαδή ρόλος, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ, τα οποία είναι οι κύριοι ιδιοκτήτες της έκτασης που θα απελευθερωθεί και μάλιστα σε ποσοστό της τάξεως του 88%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς" οι όποιες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα την περίοδο αυτή, παραβλέπουν τη βούληση και τους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ για την εν λόγω περιοχή η οποία - όπως είναι γνωστό - έχει σημαντικό στρατιωτικό χαρακτήρα. Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο δημόσιος διάλογος που συνεχίζεται ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Δήμο Ηρακλείου δεν λαμβάνει υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίζηλης έκτασης το 88% της οποίας ανήκει στο ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ και μόλις το 12% στην ΥΠΑ.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι από τα 2.200 στρέμματα της συνολικής έκτασης, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανήκουν 40.000 μέτρα κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών και μερικές δεκάδες στρέμματα. Η υπόλοιπη έκταση ωστόσο ανήκει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, θεωρείται μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας και όπως προκύπτει υπάρχουν βλέψεις στρατιωτικού χαρακτήρα για την αξιοποίηση της περιοχής.