Τουρκικά αμυντικά προγράμματα κατέληξαν στα χέρια των Ισραηλινών-Παιχνίδια κατασκόπων



Στο Ισραήλ απόρρητα σχέδια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν μεγάλες εκφράσεις ανησυχίες ότι κατάσκοπος εντός Τουρκίας, έχει διαρρεύσει ευαίσθητη τεχνολογία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας  σε ισραηλινές εταιρείες.

Την ίδια περίοδο ο γενικός εισαγγελέας της χώρας κατηγόρησε 11 άτομα για διαρροή πληροφοριών σχετικά με την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας σε διεθνείς εταιρείες

Η εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινών, ειδικά σε ότι αφορά την τεχνολογία των drones, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς εμπορίου όπλων

Αυτό, πρόσθεσε, “θα επιτρέψει στην Τουρκία να περάσει σε μια νέα φάση στις πωλήσεις όπλων”.
 
Η εφημερίδα ανέφερε ότι, ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έγινε στόχος τεχνολογικής και βιομηχανικής κατασκοπείας, αναφερόμενη στην ανακάλυψη κατασκοπευτικών οργανώσεων σε βιομηχανικά σχέδια στον τουρκικό αμυντικό τομέα".

Η έρευνα που ξεκίνησε από την Εισαγγελία της Άγκυρας για διαρροή πληροφοριών που σχετίζονται με τουρκικά σχέδια και του υπουργείου με αντάλλαγμα χρήματα δεν έχει κλείσει ολοκληρωτικά ακόμη.

Οι αρχές ασφαλείας στην Τουρκία, συνέλαβαν 26 άτομα για κατασκοπεία στην αμυντική βιομηχανία. Αυτονόητο ότι το καθεστώς Ερντογάν, συνδέει αυτά τα 26 άτομα με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις αυτές, στόχευαν σε πρόσωπα που είχαν θέσεις και πρόσβαση σε στρατιωτικά προγράμματα, που θεωρούνται ως γκιουλενιστές, μέλη της προαναφερθείσας μυστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Προέδρου  Ερντογάν.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η τουρκική αστυνομία  τον περασμένο Απρίλιο, είχε ανακοινώσει συλλήψεις, οι οποίες έγιναν σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

Οι 16 από τους συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι της Turkish Aerospace Industries, 4 της Aselsan, της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Τουρκίας, δύο της Havelsan, δύο μέλη του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, γνωστό ως TUBITAK, ένας της Roketsan κι ένας είναι πρώην υπάλληλος του κυβερνητικού οργανισμού προμηθειών άμυνας (SSB).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Abdullah Sarıca από την Yeni Şafak, στο κατηγορητήριο που έγινε δεκτό από το 25ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, αναφέρθηκε ότι οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από ανώνυμες επιστολές που στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκε διάταγμα ακρόασης και οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.
 
 Αποκαλύφθηκε ότι έδωσαν πληροφορίες, σχετικά με ορισμένες συσκευές και υλικά από το απόθεμα του DKK, τα ελικόπτερα που σχεδιάστηκαν να αγοραστούν, τα χαρακτηριστικά τους και πού θα χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες, για ορισμένα εθνικά έργα που αναπτύχθηκαν από την ASELSAN και τη ROKETSAN.

Επίσης τον Δεκέμβριο του 2018, αρκετές δεκάδες μηχανικοί και αξιωματούχοι που εργάζονταν σε «κρίσιμα εθνικά αμυντικά προγράμματα», συνελήφθησαν στο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας στην Τουρκία για την συμμετοχή τους στην οργάνωση του Γκιουλέν.

Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο 2021, έξι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Τουρκία σε ένα φερόμενο σχέδιο απάτης, που αφορούσε συμβάσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Οι συλλήψεις, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 12 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν μετά από κοινή επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας και της MIT.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για την πώληση διαβαθμισμένων και μυστικών δεδομένων, που αφορούν προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας.