Δήλωση «κεραυνός» από τον Ρ.Τ.Εντογάν: Οι ΗΠΑ να αποσύρουν άμεσα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από Συρία και Ιράκ



Μία δήλωση «κεραυνό» έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, καθώς κάλεσε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιράκ και την Συρία, όπως έφυγαν από το Αφγανιστάν. 

Όπως αναφέρει το defencenet.gr ο Τούρκος πρόεδρος ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Βόρεια Συρία τους κάλεσε να φύγουν από εκεί.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία και το Ιράκ όπως αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν. Διότι αν θέλουμε να υπηρετήσουμε την ειρήνη, δεν έχει κανένα νόημα να βρίσκεσαι εκεί», είπε σήμερα χαρακτηριστικά. 

Ενώ πρόσθεσε «δεν μπορώ να ξέρω τι εννοούσε ο Μπάιντεν αποκαλώντας με "αυταρχικό". Εγώ το 40 ετών πολιτικό μου παρελθόν, το έζησα χωνεύοντας την δημοκρατία». 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται τέτοια δήλωση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μας έχει συνηθίσει σε σκληρές δηλώσεις τις οποίες χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάνει τόσο προχωρημένη δήλωση, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, όπως αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. 

Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν θέλει πλέον να είναι ένα απλό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θέλει να είναι ο ισχυρός πόλος και η περιφερειακή υπερδύναμη. 

Γιατί αφορά την Ελλάδα

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι θετικό για την Ελλάδα, για να παίξει τον αντίποδα, αλλά δυστυχώς η ελληνική πολιτική ελίτ έχει μάθει μόνο να δίνει και όχι να παίρνει από τις ΗΠΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις «αποικιακές» συμβάσεις.