ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021 – Επεισόδιο Πιθανής Ασύμμετρης Απειλής Αέρος



Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021», εξετάσθηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE), με σκοπό αφενός την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση Αεροσκάφους (Α/Φ) σε κατάσταση «RENEGADE», αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας Διοίκησης και Ελέγχου (C2) κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου παρουσία των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και του ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

Το Α/Φ «RENEGADE» προσομοίωνε μεταφορικό Α/Φ της ΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112 ΠΜ). Μετά την απογείωση του και στο πλαίσιο της Άσκησης, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.

Δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής (δύο F-16) από την 115 ΠΜ (Σούδα), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των Α/Φ επιφυλακής κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.