Αφγανιστάν: Τον πλήρη έλεγχο της χώρας πανηγυρίζουν οι Ταλιμπάν - Ποια θα είναι η πρώτη κυβέρνηση



Τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον οι Ταλιμπάν, στα χέρια των οποίων φέρεται να έπεσε και η επαρχία Πανσίρ, που αντιστεκόταν ακόμη στους Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος Μπιλάλ Καρίμι με ανάρτηση στο twitter «η Πανσίρ εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου».

«Με τη χάρη του Αλλάχ του Παντοδύναμου, έχουμε τον έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν. Οι ταραχοποιοί νικήθηκαν και η Πανσίρ βρίσκεται τώρα υπό τη δική μας διοίκηση», δήλωσε ένας διοικητής των Ταλιμπάν.

Τρεις άλλες πηγές των Ταλιμπάν, που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν πως το κίνημα πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν.

Υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες και θύματα στην Πανσίρ, μια κακοτράχαλη κοιλάδα όπου αρκετές χιλιάδες μαχητές από περιφερειακές πολιτοφυλακές και πρώην μέλη των ενόπλων δυνάμεων της πρώην κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου του άλλοτε ισχυρού διοικητή των Μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ένας από τους ηγέτες των δυνάμεων της αντίστασης, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News ότι είναι ψευδείς οι αναφορές ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το Shamshad News, διέψευσε επίσης ότι η Πανσίρ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από έναν δημοσιογράφο του BBC World, ο οποίος είπε ότι του το έστειλε ο Σάλεχ, ο τελευταίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Βρισκόμαστε υπό εισβολή των Ταλιμπάν... Κρατήσαμε τις θέσεις μας, αντισταθήκαμε».

Επίσης έγραψε στο twitter: «Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Είμαι εδώ στη γη μου, για τη γη μου και υπερασπίζομαι την αξιοπρέπειά της».

Ο γιος του, Εμπαντουλάχ Σάλεχ διέψευσε επίσης την πτώση της Πανσίρ, λέγοντας με μήνυμά του «Όχι, αυτό είναι ψέμα».

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε επίσης ότι η Πανσίρ έπεσε στον έλεγχο των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες με δυνάμεις πιστές στο προηγούμενο καθεστώς.

Μια πηγή στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ τόνισε επίσης ότι η Πανσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν.

«Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν από τους μαχητές, (ο αντιπρόεδρος) Αμρουλάχ Σάλεχ και ο (αρχηγός της αντίστασης) Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», είπε η πηγή.

Μόνο Ταλιμπάν θα απαρτίζουν την πρώτη κυβέρνηση
Νωρίτερα σήμερα, πηγές του ισλαμιστικού κινήματος ανέφεραν πως ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλά Μπαράνταρ θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί προσεχώς, την ώρα που όλα τα μέλη της ηγεσίας του έχουν συγκεντρωθεί στην Καμπούλ.

Ωστόσο, η άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι κανονικά η αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας και της ολοκληρωτικής ανθρωπιστικής καταστροφής.

Μαζί με τον Μουλά Μπαράνταρ, επικεφαλής του «πολιτικού γραφείου» του κινήματος, θέσεις κλειδιά του καθεστώτος θα καταλάβουν ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, ο γιος του συνιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, και ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, ενώ ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης θα αναλάβει τα θρησκευτικά θέματα και την διακυβέρνηση εντός του πλαισίου του Ισλάμ.

Αν και οι Ταλιμπάν έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μία κυβέρνηση που θα αποτελεί προϊόν συναίνεσης, πηγές δηλώνουν ότι αυτή η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση θα απαρτίζεται αποκλειστικά από Ταλιμπάν. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι αυτή η πρώτη κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 25 υπουργεία και μία σούρα (συμβούλιο) από 12 «σοφούς».

Σχεδιάζεται επίσης η συγκρότηση, εντός έξι έως οκτώ μηνών, μίας λόγια ζίργκα (μεγάλης συνέλευσης), με την συμμετοχή γερόντων και εκπροσώπων της αφγανικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το Σύνταγμα και η δομή της μελλοντικής κυβέρνησης.

Οι πηγές θεωρούν ότι το προσωρινό κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί προσεχώς. Πληροφορίες φέρνουν την ανακοίνωση σήμερα, μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, άλλες, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

CNN.gr