Τουρκία: Πάει στα δικαστήρια τις ΗΠΑ για τα F35;Αρκετό θράσος συνεχίζει να έχει η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλή την Αμερική, τονίζοντας ότι δεν έχει ξεκινήσει ιδανική η επαφή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι απογοητευμένος από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αρνείται να τον συναντήσει.

«Δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Γιατί; Κοίτα, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν.

Η Αμερική πρέπει να το διευθετήσει αυτό το θέμα. Πρέπει να το διορθώσει», ήταν τα λόγια του Ερντογάν που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει τις ΗΠΑ στα δικαστήρια.

Ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ό,τι μας επιβάλλουν για το θέμα των S-400. Για εμάς το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε τίμια, δεν ενεργεί».

Από κει και πέρα πήρε φόρα και ανέφερε:

«Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα πάμε ακόμη παρακάτω. Αλλά αύριο δεν θα μπορούν να πουν ‘Γιατί δεν αγοράζετε τα F-35;’. Εάν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε.

Τότε θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Τους το είπα αυτό και στη συνέντευξή μου στο CBS εδώ. ‘Δηλαδή, σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού’, με ρώτησε. Είπα ‘Αν χρειαστεί, θα αγοράσουμε’. Αν εσύ τώρα δεν μου δώσεις Patriot, μετά όταν εγώ πάρω S-400 θα μου πεις ‘Γιατί πήρες S400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της.

Θα αρχίσει επίσης να τα παράγει, εάν είναι απαραίτητο. Το έχουμε ήδη ξεκινήσει τώρα. Από εδώ και πέρα, θα το πάμε σε υψηλότερο επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι θα παράγουμε τα δικά μας μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη. Θα το δουν.

Ελπίζω να κάνουμε και αυτό το βήμα. Ελπίζω, ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον φιλικά και όχι εχθρικά. Αλλά ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, η τρέχουσα πορεία δεν προμηνύει καλό οιωνό. Κατά την 19χρονη καριέρα μου ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος, έχω να πω ότι το σημείο που έφτασαν οι σχέσεις μας με την Αμερική, δεν είναι δυστυχώς στο καλύτερο σημείο.

Δούλεψα καλά με τον υιό Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν».

loading...