«Φωτιά που σιγοκαίει»: H Ουκρανία απειλεί ότι θα βομβαρδίσει τη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη Ρωσία!



Εχθροπραξίες με την χρήση βαρύ οπλισμού και drones, καταστολή ουκρανικής αεράμυνας από άγνωστα ισχυρά ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου

Σε μια άκρως ανησυχητική κατάσταση μπορεί να εξελιχθούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, που λαμβάνουν χώρα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που μπορεί να εξελιχθεί σε γενική κλιμάκωση πολέμου αφού από την αρχή της ημέρας, 1 Σεπτεμβρίου, Ρώσοι μισθοφόροι εξαπέλυσαν τέσσερις επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις στο Ντόνμπας, σύμφωνα με  την υπηρεσία Τύπου της Joint Forces Operation που ανέφερε αυτό στο Facebook.

Κοντά στο Zolote-4, μαχητές πυροβόλησαν ουκρανικές θέσεις από αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και όχι μακριά από την Avdiivka, χρησιμοποίησαν εκτοξευτές αντιαρματικών χειροβομβίδων και όλμους διαμετρήματος 82.

Επίσης κοντά στη Νοβοζβάνιβκα, ο Ρωσικός στρατός  πυροβόλησε από βαρύς αντιαρματικούς εκτοξευτές χειροβομβίδων και βαριά πολυβόλα.Στην περιοχή Luhansk , τα ουκρανικά στρατεύματα παρατήρησαν, την πτήση ενός εχθρικού drone Orlan-10. Το UAV πέρασε τη γραμμή διαίρεσης. Οι ουκρανικές δυνάμεις, δεν είχαν θύματα κατά τη διάρκεια των εν λόγω επιθέσεων.

Νωρίτερα, στις 31 Αυγούστου,  είχαν καταγραφεί τέσσερις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, στην περιοχή σύγκρουσης του Ντόνμπας.

Κατά τις Ουκρανικές δυνάμεις, οι Ρωσικές δυνάμεις, αγνοώντας τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της Τριμερούς Ομάδας Επαφής στις 22 Ιουλίου 2020,   βομβάρδισαν θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
 
Οι ισχυρισμοί των Ρωσικών δυνάμεων, όπως γίνεται σε  συνηθίζεται σε τέτοιες  πολεμικές ενέργειες, έριξε εξ ολοκλήρου το βάρος στην Ουκρανία αναφέροντας πως υπήρξε ανταπάντηση, «οι υπερασπιστές μας άνοιξαν πυρ σε απάντηση. Δεν υπήρξαν θύματα, μεταξύ των στρατευμάτων των κοινών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ημέρας», ανέφεραν

Η ουκρανική πλευρά του Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC), ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Αποστολής του ΟΑΣΕ, για όλα τα γεγονότα παραβιάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις «κατοχής», χρησιμοποιώντας τον καθιερωμένο μηχανισμό συντονισμού.

Η ουκρανική πλευρά δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία, επέβαλε εχθροπραξίες, ανεξάρτητα από ποια κατεύθυνση θα προέρχονταν, συμπεριλαμβανομένης απευθείας από το έδαφος της Ρωσίας, τη χερσόνησο της Κριμαίας (η ουκρανική πλευρά δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας) ή από τη γειτονική Λευκορωσία , όλες οι παραπάνω ενέργειες θα υπόκεινται σε αντίποινα. Αυτό δήλωσε, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Oleksiy Arestovich.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Arestovich, σήμερα η Ουκρανία είναι έτοιμη για εχθροπραξίες, σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση και διαθέτει αρκετά όπλα, για να καταστείλει επιτυχώς τον εχθρό σε περίπτωση στρατιωτικών συγκρούσεων. Η δήλωση του Αρεστόβιτς σχετίζεται προφανώς, με τις προετοιμασίες για τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις «Δύση-2021».

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ,ότι αν (η Ρωσική Ομοσπονδία) επιβάλει (στρατιωτικές επιχειρήσεις) με οποιονδήποτε τρόπο: από το έδαφος της Λευκορωσίας, από την Κριμαία, σε όλη την περίμετρο, τότε θα τους νικήσουμε με φοβερή δύναμη με ό, τι υπάρχει. Και έχουμε πολλά και πολλά θα έρθουν σύντομα, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της επίσκεψής μας στην Αμερική. Το Κρεμλίνο το ξέρει εξίσου καλά», είπε ο Alexey Arestovich.

Τέτοιες απειλές από την Ουκρανία, μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία μπορεί επίσης να αντιληφθεί τέτοιες απειλές ως επιβολή επιθετικότητας.

Εν τω μεταξύ η ουκρανική αεροπορική άμυνα, που αναπτύσσεται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, καταστέλλεται εντελώς από άγνωστα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου.

Το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, που αφορούσε τη διείσδυση άγνωστου μη επανδρωμένου αεροσκάφους επίθεσης στα σύνορα με την Ουκρανία, οφείλεται στο γεγονός, ότι ένα άγνωστο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου μπόρεσε να καταστείλει πλήρως τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Το Ουκρανικό σύστημα αεράμυνας, όχι μόνο δεν μπόρεσε να καταρρίψει τον εισβολέα, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον είδε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, που αναπτύσσονται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων καταστέλλονται από άγνωστα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, γεγονός που εμποδίζει τα συστήματα αεράμυνας να βλέπουν ακόμη και μεγάλους στόχους.

Η ουκρανική πλευρά, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα, φοβούμενοι προφανώς, ότι αυτό θα υπονομεύσει τη φήμη των αρχών και θα καταδείξει την αχρηστία του εθνικού συστήματος αεράμυνας. 

Παρ 'όλα αυτά, δεδομένου του γεγονότος ότι η SBU κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την εμφάνιση ενός άγνωστου επιθετικού drone πάνω από το ουκρανικό έδαφος, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και το περιστατικό απέχει πολύ από το πρώτο.

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της υποομάδας ασφαλείας της Τριμερούς Ομάδας Επαφής (TCG), λόγω της κλιμάκωσης στο Ντόνμπας. Αυτή η δήλωση δόθηκε στο κανάλι Telegram, της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην TCG.

Τα μέρη συζήτησαν πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών της περιοχής Avdiivka και ενός μηχανισμού συντονισμού, για την πρόληψή τους και σε περίπτωση παραβίασης.

«Η θέση της ουκρανικής αντιπροσωπείας, η οποία είναι ότι η υποομάδα ασφαλείας πρέπει να αποτελεί μέρος του μηχανισμού συντονισμού και με τη βοήθειά της, τα μέρη να επαληθεύουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, βρήκε την πρακτική της επιβεβαίωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η επιδείνωση μιας κατάστασης καταγράφεται στο Ντόνμπας από την περασμένη εβδομάδα και αυτό από μόνο του δηλώνει, τον φόβο μιας γενικής στρατιωτικής κλιμάκωσης με απρόβλεπτες διαστάσεις για την ευρύτερη περιοχή και το ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ