Oι Τούρκοι ακόμη τρέμουν τα A-7 Corsair



Tα A-7 Corsair συνεχίζουν να απασχολούν τους Τούρκους που ανέβασαν σε φώτο ένα από αυτά που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα.

Ελληνοτουρκικά: Αεροσκάφη A-7 Corsair, φαινόταν πως διέθετε μόνο ένα η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ήταν γνωστά, πριν από δύο χρόνια.

Στην Τουρκία ανέβασαν όμως φώτο από ένα από αυτά και τονίζουν πως βρίσκεται το συγκεκριμένο στην χώρα μας.

Αλλά το επίπεδο του Α/Φ και η βαριά συντήρηση. Έτσι ίσως η ελληνική πλευρά να διαθέτει και άλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενόψει καταστάσεων μάχης.

Η πολεμική αεροπορία για την αναβάθμιση του στόλου της, το 1974 είχε προμηθευτεί 60 από αυτά. Μάλιστα οι πρώτοι «Κουρσάροι» είχαν φτάσει στην πατρίδα μας, στις 15 Αυγούστου του 1975.

Τα A-7 Corsair χρησιμοποιήθηκαν ως την δεκαετία του 80, κυρίως ως βομβαρδιστικά. Ενώ αποτέλεσαν στο Αιγαίο, το αποτελεσματικό μέσο για την προσβολή επίγειων και θαλάσσιων στόχων.

Πέρα από τις «εμπλοκές» με αντίστοιχα τουρκικά, ενεπλάκησαν και σε άλλες καταστάσεις. Στις 11 Φεβρουαρίου 1981, δύο από αυτά χρειάστηκε να αναγνωρίσουν και να συνοδεύσουν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε ένα λιβυκό MiG.

Επίσης το 1985-86, αναχαίτισαν αμερικανικά αεροσκάφη, που παραβίασαν τον εναέριο μας χώρο. Τα οποία είχαν απογειωθεί από αεροπλανοφόρα, που βρισκόταν στο Λυβικό πέλαγος..

Το 2014 όμως, αποσύρθηκαν επί Αρχηγού ΓΕΑ του νυν Υφυπουργού Τουρνά.