Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας – Προειδοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν για τους S-400



Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, μετά και την «πόρτα» του Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια κίνηση που ενόχλησε ιδιαιτέρως τον τούρκο πρόεδρο.

Μάλιστα, δείχνοντας την έντονη ενόχλησή του, ο Ερντογάν προανήγγειλε την αγορά νέων S-400 από τη Ρωσία, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

Προειδοποιούν για νέες κυρώσεις οι ΗΠΑ
Έντονη ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις δηλώσεις του Ερντογάν, αφού προειδοποίησαν πως σε περίπτωση που προχωρήσει σε αγορά και νέας παρτίδας ρωσικών S-400, θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και την αναφορά του περί επικείμενης αγοράς δεύτερου πακέτου S-400 από την Μόσχα, τόνισε: «γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που ήδη έχει αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νόμου ΚΑΑΤΣΑ 231. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χώρα και συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούμε».

in.gr