Εxoset: Σύννεφα στην MBDA; – Κινδυνεύει η εξέλιξη των ελληνικών πυραύλων;Εxoset: Σύννεφα στην MBDA; – Στον αέρα η ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου κρουζ από Βρετανούς και Γάλλους;

Θα μπορούσε η συνεργασία Γάλλων και Άγγλων στην MBDA να πέσει θύμα της διαμάχης μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασίλειου με την Γαλλία, αναφορικά με την ακύρωση του προγράμματος των αυστραλιανών πυρηνικών υποβρυχίων που θα έφτιαχναν οι Γάλλοι;

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυραύλων στην Ευρώπη, η MBDA, έχει την έδρα της στη Γαλλία, αλλά συμμετέχουν στο σχεδιαστικό και κατασκευαστικό κομμάτι και οι Βρετανοί ενώ η εταιρεία ανήκει από κοινού σε γαλλικές, βρετανικές και ιταλικές αμυντικές βιομηχανίες.

Μέχρι σήμερα, Βρετανία και Γαλλία έχουν δαπανήσει συνολικά περίπου 95 εκατομμύρια λίρες (130 εκατομμύρια δολάρια) στα πρώτα στάδια του προγράμματος.

Οι δύο χώρες σχεδιάζουν το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του μελλοντικού αντιπλοϊκού πυραύλου Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW).

Εφιάλτης των Τούρκων οι Exoset
To νέο όπλο σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τους βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow και τους γαλλικούς Exocet.

Οι ελληνικοί αντιπλοϊκοί Exocet, με εμβέλεια 50-70 χλμ. είναι ο εφιάλτης του τουρκικού Πολεμικού ναυτικού.

Αλλά και τα γαλλικά μαχητικά Rafale τα οποία αγόρασε η Ελλάδα έρχονται πλήρως εξοπλισμένα με τους πυραύλους της MBDA (Meteor και Exoset).

Το Sky News στο Λονδίνο επικαλέστηκε βρετανική αμυντική πηγή στις 20 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι η συνάντηση Άγγλων και Γάλλων για την πορεία της συνεργασίας στην MBDA αναβλήθηκε και δεν ακυρώθηκε.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους Γάλλους σε πολλούς τομείς», είπε η πηγή, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικός σύμμαχος», αναφέρει το DefenceNews.

Η MBDA παράγει μεταξύ άλλων τους πυραύλους αέρος – αέρος ASRAAM (short range), Meteor (long range), και MICA, τους αντιπλοϊκούς Exocet και τους αέρος – επιφανείας Storm Shadow/SCALP-EG.

loading...