Πού στόχευε ο κινέζικος στολίσκος με το stealthy Nanchang στα ανοικτά της Ιαπωνίας



Μήπως ένα stealth νέο κινέζικο αντιτορπιλικό πλέει μόνο μέσω της Θάλασσας της Ιαπωνίας σε μια προκλητική χειρονομία για να αμφισβητήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη προσπάθεια της Ιαπωνίας να δημιουργήσει περισσότερη στρατιωτική δύναμη και να αμφισβητήσει την κινεζική επιθετικότητα στην περιοχή; 

Φαίνεται έτσι, σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Global Times που υποστηρίζεται από την Κίνα, η οποία επικαλείται δήλωση τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας. Ένας στολίσκος τεσσάρων πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πέρασε από το Στενό της Σόγια από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και περιελάμβανε ένα αντιτορπιλικό Type 052D, ένα πλοίο προμήθειας Type 903A και το νέο κομψό κινεζικό αντιτορπιλικό Type 055, το Nanchang, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.

«Η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας στις 24 Αυγούστου εντόπισε ένα στολίσκο του PLA Navy αποτελούμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία, συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό Type 055 Nanchang, το αντιτορπιλικό Type 052D Guiyang, ένα πλοίο τροδοφοσίας Type 903A με αριθμό κύτους 903 και ένα πλοίο παρακολούθησης με αριθμός κύτους 799, που πέρασε από το Στενό της Σόγια από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια απέπλευσε ανατολικά, ανέφερε το κοινό επιτελείο του Ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας σε δελτίο τύπου στις 25 Αυγούστου», σύμφωνα με τους Global Times.

Παράλληλα με την φαινομενική κινεζική «χειρονομία» για πρόκληση ή αποστολή μηνυμάτων ισχύος στην Ιαπωνία, η χρήση του Nanchang φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό το πλοίο, για το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι σκίζει κάποιες από τις ορατές σχεδιαστικές ιδέες του αντιτορπιλικού USS Zumwalt, φαίνεται να έχει ένα κάπως stealth εξωτερικό σχήμα. 

Πάνω απ 'όλα, όπως και το USS Zumwalt, το Nanching έχει ένα λείο εξωτερικό με λίγες ή λίγες προεξέχουσες δομές ή αιχμηρές άκρες που πιθανόν να ανιχνευτούν από το ραντάρ. Σίγουρα, ένα πλοίο αυτού του μεγέθους δε θα μπορούσε να γίνει αόρατο, ωστόσο τα σχέδια που μειώνουν την υπογραφή ραντάρ μπορεί να το κάνουν να μοιάζει με κάτι άλλο, όπως ένα μη στρατιωτικό εμπορικό σκάφος ή μικρότερο πλοίο. Αυτό συμβαίνει με το USS Zumwalt, καθώς μια δήλωση πριν από χρόνια από τη Διοίκηση Ναυτικών Θαλάσσιων Συστημάτων ανέφερε ότι το USS Zumwalt εμφανίστηκε ως ένα μικρό «αλιευτικό σκάφος» στο ραντάρ.

Όπως και το USS Zumwalt, το Nanching έχει κεκλιμένη, ομαλή γάστρα με λίγες άκρες, κάτι σίγουρα πιο stealth καθώς τα ηλεκτρομαγνητικά πινγκς έχουν λιγότερα σχήματα από τα οποία μπορούν να αναπηδήσουν και να στείλουν ένα σήμα επιστροφής για να παράγουν μια πιο ολοκληρωμένη ή ακριβή «απόδοση». Ταυτόχρονα, είναι ενδιαφέρον ότι το πίσω μέρος του Nanching μοιάζει λίγο περισσότερο με ένα πλοίο US Flight IIA DDG 51, καθώς έχει κάποιες προεξέχουσες κεραίες που θα μπορούσαν να είναι κάπως πιο ανιχνεύσιμες ή stealth.

Παρ 'όλα αυτά, το κινεζικό Type 055 είναι ένα αρκετά νέο πλοίο και το ναυτικό του PLA φέρεται να κατασκευάζει περισσότερα. Το πλοίο αποτελεί σαφώς απειλή για την Ιαπωνία και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, για να μην αναφέρουμε απειλή και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να μην είναι σαφές ποια όπλα εκτοξεύει, ωστόσο είναι το πιο σύγχρονο αντιτορπιλικό της Κίνας. Αυτό που είναι σαφές είναι  πωςοι Κινέζοι φαίνεται να ανταποκρίνονται με πιο προκλητικό ή επιθετικό τρόπο στις περιπολίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στην περιοχή, επιδεικνύοντας προβολή ισχύος και δυνατότητες θαλάσσιων μαχών.

Η άλλη συχνά συζητούμενη δυναμική που μπορεί επίσης να ισχύει είναι μια καλά τεκμηριωμένη και εμφανής προσπάθεια των Κινέζων να επεκτείνουν μαζικά την παγκόσμια παρουσία και επιρροή τους. Η Κίνα ήταν από καιρό μια περιφερειακή δύναμη και τα τελευταία χρόνια κινείται εξαιρετικά προς τα εμπρός όσον αφορά την προσπάθειά της να επεκτείνει την εμβέλειά της σε όλο τον κόσμο.