Η Κίνα έτοιμη να επιτεθεί στην Ταϊβάν μέχρι το 2025, η Ταϊπέι είναι έτοιμη να αμυνθεί



Η Κίνα θα είναι πλήρως έτοιμη να επιλύσει δυναμικά τη διαφωνία της με την Ταϊπέι έως το 2025, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Κίου Γκουοζένγκ, ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Τσάι είπε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισμένη επαρχία την οποία ισχυρίζεται πως θα καταλάβει με τη βία αν χρειαστεί, μια εξέλιξη που ανησυχεί το νησιωτικό έθνος.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Iνγκ-βεν ισχυρίστηκε σε άρθρο του Foreign Affairs την Τρίτη ότι η Κίνα δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να προσαρτήσει την Ταϊβάν. Προειδοποίησε πως μετά από πολλά χρόνια διψήφιων επενδύσεων στην στρατιωτική και επεκτατική συμπεριφορά της στο Στενό της Ταϊβάν, η Κίνα «αντικαθιστά τη δέσμευσή της για ειρηνική λύση με επιθετική στάση». Ο Τσάι πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν "καταστροφικές" συνέπειες για την ειρήνη και τη δημοκρατία στην Ασία, εάν το νησί πέσει στην Κίνα.

Το Πεκίνο έστειλε τον αριθμό ρεκόρ των 56 πολεμικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 40 μαχητικών αεροσκαφών και 12 βομβαρδιστικών H6 στο έδαφος της Ταϊβάν τη Δευτέρα. Την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν καθώς η Κίνα γιόρτασε την Εθνική Ημέρα.

"Μέχρι το 2025, η Κίνα θα φέρει το κόστος και τη φθορά στο χαμηλότερο. Έχει τη δυνατότητα τώρα, αλλά δε θα ξεκινήσει εύκολα έναν πόλεμο, πρέπει να λάβει υπόψη πολλά άλλα πράγματα", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Κίου Γκουόζενγκ.

Ο Τσάι πρόσθεσε ότι ενώ η Ταϊβάν δεν επιδιώκει αντιπαράθεση, εντούτοις «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί».

Ο Γκουοζένγκ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν είναι η πιο έντονη σε 40 χρόνια.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως μίλησε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και συμφώνησε να τηρήσει τη συμφωνία της Ταϊβάν που αναφέρεται στην πολιτική της Μίας Κίνας. "Μίλησα με τον Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε, θα τηρήσουμε τη συμφωνία της Ταϊβάν", είπε ο Μπάιντεν.