Η Ρωσία μεταστάθμευσε 4 SU-35 στο αεροδρόμιο του Qamishli-Ένα βήμα πριν από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία



Είναι η πρώτη φορά που προσγειώνονται ρωσικά μαχητικά από τότε που το αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τις ρωσικές δυνάμεις από το 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας, η Ρωσία μετέφερε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της από την αεροπορική βάση Hmeimim της παράκτιας επαρχίας Latakia,  στο αεροδρόμιο της πόλης Qamishli, στη βορειοανατολική επαρχία Hasakah, εν όψει της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, κατά των κουρδικών δυνάμεων YPG που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Πηγές επιβεβαίωσαν στη Zaman al-Wasl ότι τέσσερα πολεμικά μαχητικά Su-35 έφτασαν χθες και σήμερα στο αεροδρόμιο της πόλης Qamishli, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως στρατιωτική βάση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που προσγειώνονται ρωσικά μαχητικά από τότε που το αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τις ρωσικές δυνάμεις από το 2019, όταν χρησιμοποιήθηκε μόνο για μεταφορικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές δυνάμεις έστειλαν τεράστια στρατιωτική ενίσχυση στην περιοχή Ras al-Ain στο πλαίσιο της στρατιωτικής αλλαγής των υφιστάμενων δυνάμεων, καθώς περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα έφτασαν χθες το βράδυ, Τετάρτη, στην περιοχή Tal Abyad βόρεια της Ράκα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι ενισχύσεις περιλάμβαναν πυροβόλα όπλα, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και βυτιοφόρα φορτωμένα με καύσιμα, καθώς και  δύναμη καταδρομών που αριθμούσε  περισσότερους  από 300  κομάντο.

Η ενίσχυση του τουρκικού στρατού ήρθε σε συνδυασμό με επίσημες τουρκικές δηλώσεις, υποδεικνύοντας την πρόθεση της Άγκυρας να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Μονάδων Προστασίας του Λαού Κούρδων του YPG.

 Ο τουρκικός στρατός και ο Συριακός Εθνικός Στρατός επιτέθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου 2019 με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας βάθους περίπου 30 χιλιομέτρων (20 μίλια).

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ στο δικό της έδαφος και έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία για να το απωθήσει από τα σύνορα της

Η Τουρκία προετοιμάζεται για δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, δήλωσε στο RIA Novosti πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.
 
Η πηγή διευκρίνισε ότι οι στρατιώτες έχουν χωριστεί σε μερικές κατευθύνσεις για να δράσουν στο Idlib και σε ορισμένους οικισμούς Mari και Azaz (βόρειο Χαλέπι), δηλαδή κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Minig.

Σύμφωνα με την πηγή, ο στρατός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δύο επιχειρήσεις ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την υποστήριξη των ένοπλων σχηματισμών που αναπτύσσονται στο βορειοδυτικό Ιντλίμπ και για τη μάχη κατά των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας» στη βορειοανατολική Συρία.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η έναρξη της εκστρατείας, ο συνομιλητής είπε ότι μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Γλασκώβη την εξόφληση του χρέους 1.400.000.000 δολαρίων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προμηθεύσουν στην Άγκυρα λόγω της συμφωνίας S-400 με τη Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει νέα για την επερχόμενη συνάντηση.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής επιδρομής, αναφερόμενος στην αύξηση των επιθέσεων των Κούρδων σε Τούρκους στρατιώτες.

Το τουρκικό κοινοβούλιο πρόσφατα  επιβεβαίωσε την παράταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία και το Ιράκ για δύο χρόνια.

Η  τουρκική επίθεση αναμένεται να διεξαχθεί σε μεγάλο εύρος κατά μήκος του πρόσθιου όριου τοποθεσίας(ΠΟΤ), μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων, οι οποίες αποτελούνται από τους τουρκόφιλους μισθοφόρους και τις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας απέναντι τους το στρατό του Άσσαντ  σε περιοχές κυρίως δυτικά του Ευφράτη και τους Κούρδους του YPG κυρίως ανατολικά  του ποταμού.
 
Ωστόσο η πόλη Tell Rifaat που ελέγχεται από τους Κούρδους ξεχωρίζει ως το επίκεντρο μιας πιθανής νέας κρίσης στη βόρεια Συρία, καθώς η Τουρκία απειλεί με νέα στρατιωτική επίθεση εν μέσω διχογνωμιών με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το ζήτημα  μιας νέας τουρκικής στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία ως επείγον, μετά το θάνατο δύο ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων ύστερα από επίθεση με IED εναντίον τουρκικής φάλαγγας στην περιοχή της επαρχίας Ιντίλμπ

«Έχουμε εξαντλήσει την υπομονή μας σε ορισμένες περιοχές στη Συρία που αποτέλεσαν την πηγή  τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τις απειλές που προέρχονται από αυτές τις περιοχές », δήλωσε ο Ερντογάν στις 11 Οκτωβρίου, αναφερόμενος στο Tell Rifaat που βρίσκεται υπό την κατοχή των Κούρδων, το οποίο βρίσκεται νότια της Marea, όπου έγινε η επίθεση την προηγούμενη μέρα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia κατονόμασε 11 χωριά γύρω από το Tell Rifaat όπου, όπως είπε, «οι τρομοκράτες» είχαν αναπτύξει βαριά όπλα όπως πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλους TOW, Katyusha και Grad και τα χρησιμοποιούσαν για να «χτυπάνε συχνά το Αζάζ Μπαμπ, το Μαρέα και το Αφρίν».

Το Tell Rifaat βρίσκεται πάνω σε έναν σημαντικό διάδρομο-πρόσβαση, από στρατιωτικής πλευράς.

Συγκεκριμένα βρίσκεται 21 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής συνοριακής επαρχίας Κίλις, 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Αφρίν και 27 χιλιόμετρα βόρεια του Χαλεπίου,  και αποτελεί τον πρωτεύοντα ΑΝΣΚ (Αντικειμενικό σκοπό) των νέων τουρκικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι η υπόψη πόλη καταλήφθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2016.

Η έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη Συρία αναμένεται χρονικά, είτε αμέσως μόλις η Τουρκία λάβει αρνητική απάντηση από το Λευκό Οίκο για συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν στη Ρώμη ή τη Γλασκώβη, είτε σε περίπτωση που συναντηθούν οι δύο Πρόεδροι σε ένα από τα προαναφερθέντα μέρη αμέσως μετά, εάν δεν ικανοποιηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος.