Η Κίνα κατηγορεί την Τουρκία για κατοχή εδάφους της Συρίας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων



Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκενγκ Σουάνγκ κατηγόρησε την Τουρκία ότι κατέχει τη βορειοανατολική Συρία στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, ανέφερε σήμερα, 28 Οκτωβρίου, η τουρκική Daily Sabah.

Ο Γκενγκ Σουάνγκ κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πτώση της στάθμης του νερού στον Ευφράτη λόγω της ζημιάς στον σταθμό διανομής νερού στο Αλλούκ.
 
 Σε απάντηση, ο Τούρκος εκπρόσωπος Φεριντούν Σινιρλίογλου είπε:

«Δεν θα μάθουμε από αυτούς που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Μάλιστα, κατηγόρησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις Κουρδικές Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας για κατάχρηση του προβλήματος του σταθμού διανομής νερού στο Αλλούκ.

Στις 21 Οκτωβρίου, η Τουρκία και άλλες 42 χώρες εξέφρασαν ανησυχίες στον ΟΗΕ σχετικά με τα δικαιώματα των Ουιγούρων που ζουν στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ (Xinjiang) της Κίνας.

 Η Τουρκία και άλλες χώρες ζήτησαν από τις κινεζικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των Ουιγούρων και να παράσχουν πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ σε ανεξάρτητους παρατηρητές. 

Επίσης, το Πεκίνο και η Άγκυρα υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο στη Συρία.

 Η Τουρκία υποστηρίζει τις ένοπλες συριακές ομάδες που μάχονται κατά του καθεστώτος και η Κίνα αναγνωρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.