Κατασκοπικό θρίλερ: Η Μοσάντ απήγαγε Στρατηγό της Συρίας-Πήρε DNA από πτώμαΜεγάλης κλίμακας προσπάθεια της Μοσάντ να αναζητήσει πληροφορίες για τον πιλότο της IAF Ρον Αράντ, ο οποίος αγνοείται από το 1986

Ηισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, Μοσάντ, απήγαγε έναν στρατηγό του συριακού στρατού τον περασμένο μήνα σε μια επιχείρηση, για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου ιπταμένου της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Rai al-Youm με έδρα το Λονδίνο , ο στρατηγός ο οποίος δεν κατονομάζεται, απήχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε αφρικανική χώρα, όπου ανακρίθηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Η υποτιθέμενη απαγωγή και ανάκριση, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποκτηθούν περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την τύχη και τον τόπο του Ισραηλινού ιπταμένου της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Ρον Αράντ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τη σιιτική ομάδα του Λιβάνου Αμάλ, στις 16 Οκτωβρίου 1986, μετά τη διάσωσή του από αεροπλάνο που είχε καταρριφθεί  από πύραυλο εδάφους - αέρος.

Ενώ ο πιλότος του αεροπλάνου σώθηκε, ο Αράντ αιχμαλωτίστηκε και - αφού στάλθηκαν τρία γράμματα και δύο φωτογραφίες από αυτόν - το Ισραήλ έχασε τα ίχνη του, δύο χρόνια αργότερα. Παρά το γεγονός, ότι το Ισραήλ τον θεωρεί επίσημα νεκρό, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποκάλυψε την επιχείρηση του προηγούμενου μήνα για τον εντοπισμό του σε χθεσινή ομιλία του στην Κνεσέτ.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Μοσάντ, εξέτασε ένα πτώμα σε ένα χωριό στο βόρειο Λίβανο για να διαπιστώσει αν τα λείψανα, είναι του αγνοούμενου Ισραηλινού πιλότου Ρον Άραντ, σύμφωνα με δημοσίευμα Σαουδικών ΜΜΕ την Τρίτη.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Arabiya της Σαουδικής Αραβίας, η Μοσάντ έβγαλε DNA από το πτώμα που θάφτηκε στο Νάμπι Σέτ για να εξετάσει αν ήταν τα λείψανα του Αράντ. Το δελτίο ειδήσεων, δεν ανέφερε τι αποκάλυψαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Η έκθεση της εξέτασης DNA, η οποία αναφέρθηκε ευρέως στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη εν μέσω μεγάλης σύγχυσης και αντιφατικών αναφορών, σχετικά με την τελευταία επιχείρηση της Mossad, δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υποτιθέμενη απαγωγή.

Μιλώντας στα εγκαίνια της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ τη Δευτέρα, ο Μπένετ  αποκάλυψε ότι πράγματι πράκτορες της Μοσάντ ξεκίνησαν πρόσφατα μια αποστολή, για να ανακαλύψουν πού βρίσκεται ο Ισραηλινός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Αράντ το 1986 και ήταν εν ζωή για τελευταία φορά το 1988.

Αρχικοί λογαριασμοί σε πολλά εβραϊκά μέσα αργά τη Δευτέρα, φωτογράφισαν ότι η  επιχείρηση ήταν εντελώς ανεπιτυχής, και ο Bennett κατηγορήθηκε, ότι αποκάλυψε την ύπαρξή του για πολιτικούς λόγους. Οι ειδήσεις του καναλιού 12 ανέφεραν τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, να περιγράφει την επιχείρηση ως “θαρραλέα, τολμηρή και περίπλοκη, αλλά παρ ‘όλα αυτά” αποτυχία “ σε μια «εσωτερική» συνάντηση των δύο ανδρών.

Αλλά την Τρίτη, το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι ο Μπαρνέα είχε ήδη ζητήσει από τον Μπένετ να αποκαλύψει την επιχείρηση, και ότι «ο έπαινος και η αναγνώριση της θυσίας της Μοσάντ για να επαναφέρει τον Αράντ και άλλους κρατούμενους,  ήταν σημαντική για τα μέλη της οργάνωσης της Μοσάντ, εκτός από τον έπαινο των στρατιωτικών.

Έπειτα από αναφορές που επέκριναν τον Bennett, ότι αποκάλυψε την επιχείρηση ως αποτυχία, το γραφείο του Πρωθυπουργού εξέδωσε μια δήλωση που την περιγράφει ως “επιτυχημένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με την επίτευξη εξαιρετικών επιχειρησιακών στόχων”.

«Η μεταφορά των πληροφοριών στα μέλη της Κνέσετ και στο ευρύ κοινό ήταν πολύτιμη, καθώς εκφράζει τη μεγάλη προσπάθεια και δέσμευση να επιστρέψουμε τους γιους μας στην πατρίδα τους, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια από τη σύλληψή τους από τον εχθρό. Οποιαδήποτε περαιτέρω δημοσίευση των πληροφοριών είναι λανθασμένη . » ανέφερε

Ενώ  ο Αράντ εγκατέλειψε με επιτυχία το αεροσκάφος του, αιχμαλωτίστηκε και αφού στάλθηκαν τρία γράμματα και δύο φωτογραφίες από αυτόν,  το Ισραήλ έχασε τα ίχνη του, δύο χρόνια αργότερα. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ τον θεωρεί επίσημα νεκρό, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποκάλυψε την επιχείρηση του προηγούμενου μήνα για τον εντοπισμό του, σε χθεσινή ομιλία του στην Κνεσέτ.

Η αναφορά για την απαγωγή του Σύριου στρατηγού, δεν είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια να βρεθεί ο Αράντ, αλλά έρχεται μετά τη σύλληψη πολυάριθμων μελών της λιβανέζικης σιιτικής μαχητικής ομάδας, Χεζμπολάχ, με την πάροδο των ετών σε παρόμοιες προσπάθειες ενημέρωσης.  Παράλληλα το Τελ Αβίβ, προσέφερε ανταμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων  για την ανακάλυψη του Αράντ.

Το 2014, υπήρχαν ελπίδες ότι ο πιλότος θα βρεθεί αφού το Ισραήλ και το Ιράν  προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία, για την ανταλλαγή πληροφοριών για το προσωπικό που λείπει και από τις δύο πλευρές, αλλά αυτή η προσπάθεια αποδείχθηκε επίσης ανεπιτυχής.


Ο Αράντ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο νότιο Λίβανο το 1986. Το Ισραήλ πιστεύει, ότι συνελήφθη από το σιιτικό κίνημα Αμάλ πριν εκδοθεί στο Ιράν, μετακόμισε από τον Λίβανο στο Ιράν και στη συνέχεια επέστρεψε ξανά. Διάφορα σημάδια ζωής ελήφθησαν τα δύο πρώτα χρόνια της φυλάκισής του, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και επιστολών, τα τελευταία από τα οποία στάλθηκαν στις 5 Μαΐου 1988.
 
Από καιρό πιστεύεται ότι ο Aράντ πέθανε πριν από πολλά χρόνια, αν και οι αναφορές πληροφοριών διαφέρουν ως προς τις συνθήκες, τον χρόνο και τον τόπο του θανάτου του. Το 2016, μια έκθεση ανέφερε ότι σκοτώθηκε και  η ταφή του έγινε το 1988 κοντά στη Βηρυτό. Ωστόσο, μια επιτροπή του IDF αποφάσισε το 2004, ότι ο Aράντ πέθανε στη δεκαετία του 1990 μετά από άρνηση ιατρικής περίθαλψης.

loading...