Φρεγάτες: Ναι αρχικά από την Ολλανδία για τις 2 Karel Doorman



Ναι αρχικά από την Ολλανδία για τις δύο Karel Doorman και 6 Alkmaar στην Ελλάδα.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται με ημερομηνία 31/10 τονίζεται πως η Ολλανδία συμφωνεί στην πιθανή μεταφορά δύο φρεγατών κλάσης M και έξι ναρκαλιευτικών κλάσης Alkmaar στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το navyrecognition.com οι Ολλανδοί είναι αρχικά θετικοί στην μεταφορά των οκτώ πλοίων στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται, η Επιστολή Πρόθεσης (LOI) υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ελληνικής ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών), Αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο και τον Ολλανδό ομολόγου του, Διευθυντή του ολλανδικού Οργανισμού Αμυντικού Υλικού (DMO), Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard.


Οι φρεγάτες κλάσης Karel Doorman ανήκουν σε μια σειρά από οκτώ πλοία πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάστηκαν για το Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας.

Τα πλοία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρόλους ανθυποβρυχιακού ή αντιαεροπορικού πολέμου ή σε μάχη επιφανείας.

Ο κύριος οπλισμός των ολλανδικών φρεγατών Μ αποτελείται από δύο τετραπλούς εκτοξευτές αντιπλοίων RGM-84 Harpoon με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα.

Επίσης διαθέτουν πυροβόλο OTO Melara 76 χλστ., το οποίο έχει αντιπλοϊκές και αντιαεροπορικές δυνατότητες.

Η αεράμυνα μιας φρεγάτας κλάσης M παρέχεται από AIM-7 Sparrow μεσαίου βεληνεκούς, με βεληνεκές έως και 14 χιλιόμετρα ενώ διαθέτουν εκτοξευτή 16 θέσεων.

Το οπλικό σύστημα Goalkeeper που διαθέτουν οι Μ παρέχει αεράμυνα κοντινής εμβέλειας και μπορεί να εκτοξεύσει έως και τέσσερις χιλιάδες βλήματα των 30 χιλιοστών ανά λεπτό, σε εμβέλεια από 200 έως 3.000 μέτρα.

Για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, η φρεγάτα M-class είναι εξοπλισμένη με δύο διπλούς εκτοξευτές τορπιλών, για τορπίλες Mark 46. .

Μεταφέρει ένα ελικόπτερο Westland Lynx, οπλισμένο με δύο τορπίλες Mk 46 και φέρει συστήματα βυθιζόμενων σόναρ και υπερύθρων.