Ερντογάν: «Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα» – Η απάντηση Βαρβιτσιώτη



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Πέμπτη την Ελλάδα με νέο προσφυγικό τσουνάμι. Στον Τούρκο πρόεδρο απάντησε λακωνικά ο Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα».

«H Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση» ανέφερε την Πέμπτη, φανερά ενοχλημένος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, ενώ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στην Άγκυρα επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι λέει ψέματα για το μεταναστευτικό.

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, είναι τόσες πολλές που δεν μπορούν να μετρηθούν ανέφερε.

»Η Ελλάδα έχει γίνει πρακτικά φυλάκιο της Αμερικής.

»Η βάση στην Αλεξανδρούπολη είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι.

»Γιατί συμβαίνει αυτό; Μιλάμε για αυτό με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ. Μπάιντεν. Αλλά δεν υπάρχει απάντηση.

»Η συμπεριφορά της Ελλάδας στην περιοχή είναι λάθος», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ως μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να διευθετήσουν αυτό το θέμα.

«Γιατί, ως μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας;

»Όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη και τη στρατιωτική ισχύ, εμείς, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεισφέρουμε τα περισσότερα στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι καν κοντά», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Βάσει της νέας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα χτίσουν σταδιακά αρκετές στρατιωτικές βάσεις, μεταξύ των οποίων και στην Αλεξανδρούπολη.

Απειλές για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο πρόβλημα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ψέματα για τα push backs ενώ εκστόμισε νέες απειλές:

«Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα.

»Είναι αχαριστία να λέει πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατ. πρόσφυγες.

»Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα που στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο.

»Ο Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις μέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Βαρβιτσιώτης: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα»
«Ο κ. Ερντογάν μάς έχει συνηθίσει σε απειλές.

»Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα.

»Αν αυτές οι απειλές γίνουν πράξεις, θα μας βρει έτοιμους.

»Πολιτικά και επιχειρησιακά είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε.

»Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού», τόνισε σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει λάθος πλευρά στο Αιγαίο για να συνταχθούν, ανέφερε ότι μαρτυρούν το μέγεθος της απομόνωσής του.

«Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσο έχει ενοχλήσει όλο αυτό το πλέγμα των αμυντικών και διπλωματικών συμφωνιών που έχει κάνει η Ελλάδα και πόση ισχύ δίνουν στη χώρα μας απέναντι στην τουρκική απειλή», σημείωσε.

Αφού υπενθύμισε την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης τόσο στην ελληνογαλλική όσο και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, υπογράμμισε ότι αυτά τα θέματα δεν είναι το πεδίο όπου πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά όπου πρέπει να δείχνουμε πνεύμα ομοθυμίας και αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική απειλή.

Απόλυτα σύννομη η Ελλάδα με τον κανονισμό ΕΕ για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων
Επιπλέον, σε ερώτηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και με αφορμή τις ερωτήσεις της Ολλανδής δημοσιογράφου κατά την πρόσφατη συνέντευξη του Έλληνα και του Ολλανδού πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα σύννομη με όσα προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με την τουρκική προπαγάνδα, στην Ευρώπη κανείς δεν κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει σωστά τις συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ότι πνίγει ανθρώπους στη θάλασσα. «Αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που κινδυνεύει, τον διασώζουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε.

Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι η Ευρώπη έχει θορυβηθεί από όσα συμβαίνουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία και πλέον έχει αντιληφθεί ότι «η εργαλειοποίηση των μεταναστών είναι μία ευθεία απειλή. «Είναι κάτι που το λέγαμε και σήμερα έχει γίνει κοινός τόπος», τόνισε.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία έχει φτάσει να αποτελεί μόνιμο θέμα στην Ευρώπη, για θέματα είτε αλιείας είτε ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε οικονομίας είτε ασφάλειας. «Και πάντα όταν συζητάμε για αυτή, υπάρχει παράβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.