F-15EX: Γιατί να Αγοράσετε αυτό το «Παλιό» μαχητικό αντί για περισσότερα F-35;Ενώ η Κίνα και η Ρωσία αυξάνουν σταθερά τους στόλους μαχητικών αεροσκαφών stealth , η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ξοδεύει δισεκατομμύρια για να αγοράσει το F-15EX, μια νέα έκδοση ενός πολύ παλιού αεροσκάφους .

Σταύρος Ατλαμάζογλου*

Τα τελευταία χρόνια, το F-35 Joint Strike Fighter βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Πενταγώνου — και δικαίως, δεδομένου ότι το πρόγραμμα κοστίζει επί του παρόντος σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς όμως χύνεται μελάνι στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιο προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς της Αμερικής, η Πολεμική Αεροπορία προσθέτει το F-15EX 4ης γενιάς στον στόλο της.

F-15EX: Ένα τρομερό αεριωθούμενο αεροπλάνο υπεροχής

Το F-15EX είναι μια βελτιωμένη έκδοση του πιο αποτελεσματικού μαχητικού αεροπορικής υπεροχής στον ουρανό σήμερα. Οι παλαιότερες εκδόσεις του F-15 έχουν μια εντυπωσιακή αναλογία θανάτων 104-0, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να διεκδικεί τους περισσότερους από αυτούς τους σκοτωμούς.

Για δεκαετίες τώρα, το F-15 χρησιμεύει ως η ραχοκοκαλιά του στόλου αεροπορικής υπεροχής της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρώτο αεροσκάφος τέθηκε σε υπηρεσία το 1974, αλλά έχει λάβει αρκετές ενημερώσεις με την πάροδο των ετών, με πιο σημαντική την έκδοση F-15E Strike Eagle που πρόσθεσε μια επιπλέον θέση πίσω από τον πιλότο για έναν αξιωματικό οπλικών συστημάτων. Από το 2021, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου  450 F-15 , το τελευταίο από τα οποία παραγγέλθηκε πριν από 20 χρόνια το 2001.

Ωστόσο, το F-15 συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθώς ξένα έθνη, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έριξαν χρήματα στην ανάπτυξή του και συνέχισαν να το αγοράζουν. Ως αποτέλεσμα, η νέα έκδοση που αγοράζει η Πολεμική Αεροπορία συνοδεύεται από αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τις υπάρχουσες.

Το  F-15EX  έχει ένα ενημερωμένο σύστημα πιλοτηρίου, βελτιωμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου—σχεδιασμένο για να το κάνει πιο επιβιώσιμο σε έναν χώρο μάχης 5ης γενιάς—δυνατότητες σύντηξης δεδομένων, καλύτερους κινητήρες που το καθιστούν το ταχύτερο μαχητικό αεροσκάφος στο οπλοστάσιο της Αμερικής, καθώς και τη δυνατότητα να πακετάρει σχεδόν 30.000 λίβρες πυρομαχικά. Το αεροσκάφος έχει οροφή λειτουργίας 70.000 πόδια, μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 2,5 Mach και έχει αποτελεσματική εμβέλεια άνω των 1260 μιλίων.

Η Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε συμβόλαιο με την  Boeing  για 144 αεροσκάφη F-15EX για να αντικαταστήσει το παλιό F-15C. Η απόφαση για την αγορά της βελτιωμένης έκδοσης του F-15 έρχεται σε αντίθεση με το προηγούμενο σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας να αγοράσει μόνο αεροσκάφη stealth 5ης γενιάς για τον μελλοντικό της στόλο.

Γιατί το F-15EX;

Πολλοί άνθρωποι σίγουρα θα αναρωτηθούν γιατί η Πολεμική Αεροπορία είναι διατεθειμένη να πληρώσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα παλιό, νέο αεροσκάφος όταν έχει  στο οπλοστάσιό της τα  F-22 Raptor και τα F-35 Lighting II stealth μαχητικά αεροσκάφη;

Η πιο απλή απάντηση είναι τα  χρήματα . Η βελτιωμένη έκδοση ενός αεροσκάφους σχεδόν 50 ετών είναι φθηνότερη από το F-35 5ης γενιάς, το οποίο επί του παρόντος έχει τιμή περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών και της συντήρησης. Αν και η Πολεμική Αεροπορία ξοδεύει περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια ανά F-15EX, ενώ ένα F-35 κοστίζει τώρα περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, τα παλαιότερα αεροσκάφη θα αποδειχθούν πιο οικονομικά μακροπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, η Boeing και η Πολεμική Αεροπορία αναμένουν ότι το F-15EX θα διαρκέσει 20.000 ώρες, ενώ ένα F-35 αναμένεται να πετάξει για περίπου 8.000 ώρες. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ένα F-15EX ισούται με περίπου τρία F-35A σε τιμή, αν και όχι σε δυνατότητες.

Ένα από τα σπουδαία πράγματα του F-15EX είναι η άνεση που φέρνει μαζί του. Χρησιμοποιώντας περίπου το 70 τοις εκατό των ίδιων εξαρτημάτων με τις υπάρχουσες εκδόσεις του F-15, η νέα επανάληψη θα είναι πολύ εύκολο να εισαχθεί στην Πολεμική Αεροπορία και θα απαιτήσει μήνες, αν όχι εβδομάδες, ώστε οι μοίρες που το πετούν να είναι έτοιμες για μάχη σε αντίθεση με χρόνια και μήνες αν ήταν μια εντελώς νέα πλατφόρμα. Τα κοινά εξαρτήματα και η λειτουργία θα κάνουν επίσης την εκπαίδευση και τη συντήρηση πολύ πιο εύκολη.

Το Πεντάγωνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το F-15EX δεν ανταγωνίζεται το F-35. Αντίθετα, τα δύο αεροσκάφη προορίζονται να αλληλοσυμπληρώνονται για να  μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα και των δύο . Το F-35 έχει τις δυνατότητες stealth και αισθητήρα σύντηξης για να παραμένει απαρατήρητο, να παρατηρεί το πεδίο της μάχης και να τροφοδοτεί άλλα αεροσκάφη και μονάδες με στόχους και νοημοσύνη.

*Ο αρθρογράφος της Νέας Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του 1945,  Σταύρος Ατλαμάζογλου  είναι αμυντικός δημοσιογράφος με ειδίκευση στις ειδικές επιχειρήσεις, βετεράνος του Ελληνικού Στρατού (εθνική υπηρεσία στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών και Αρχηγείο Στρατού) και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΠΗΓΗ:19fortyfive.com