Φρεγάτες: Έρχονται και δύο ακόμα Karel Doorman από το ΒέλγιοΈρχονται και δύο ακόμα Karel Doorman από το Βέλγιο μετά τις δύο για τις οποίες συζητά η Αθήνα με την Ολλανδία.

Η Ελλάδα υπέγραψε επιστολή προθέσεων (LOI) με την Ολλανδία για πιθανή μεταφορά δύο εκσυγχρονισμένων φρεγατών κλάσης Karel Doorman (M) και έξι ναρκαλιευτικών Alkmaar στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Ανάλογη LOI αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου για πιθανή μεταφορά δύο βελγικών φρεγατών ίδιου τύπου», σημειώνει το janes.com.

Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη επιθεωρήσει την ολλανδική φρεγάτα Van Speijk , η οποία αυτή τη στιγμή είναι ελλιμενισμένη λόγω ελλείψεων προσωπικού, καθώς και τη φρεγάτα Louise-Marie του Βελγίου, η οποία βρίσκονταν για συντήρηση στην Ολλανδία.

Το οπλικό φορτίο των Karel Doorman
Το κύριο οπλικό φορτίο των φρεγατών Μ αποτελείται από δύο τετραπλούς εκτοξευτές αντιπλοίων RGM-84 Harpoon με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα.

Για αεράμυνα διαθέτουν AIM-7 Sparrow μεσαίου βεληνεκούς, με βεληνεκές έως και 14 χιλιόμετρα και για αεράμυνα κοντινής εμβέλειας το οπλικό σύστημα Goalkeeper.

Το Goalkeeper μπορεί να εκτοξεύσει έως και τέσσερις χιλιάδες βλήματα των 30 χιλιοστών ανά λεπτό, σε εμβέλεια από 200 έως 3.000 μέτρα.

Eπίσης, οι φρεγάτες M-class διαθέτουν δύο διπλούς εκτοξευτές τορπιλών, για τορπίλες Mark 46.

H Ολλανδία φαίρεται να συμφωνεί στην πιθανή μεταφορά δύο φρεγατών κλάσης M και έξι ναρκαλιευτικών κλάσης Alkmaar στην Ελλάδα.

Η επιστολή πρόθεσης (LOI) υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ελληνικής ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών), Αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο και τον Ολλανδό ομολόγου του, Διευθυντή του ολλανδικού Οργανισμού Αμυντικού Υλικού (DMO), Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard.