Tουρκία: Η Ελλάδα κάνει κινήσεις που θα βάλουν την Άγκυρα σε μπελάδες



Την ώρα που η Τουρκία έχει ανοικτή κόντρα με τις ΗΠΑ, ο τουρκικός Τύπος ασχολείται συνεχώς με τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα για την αμυντική θωράκισή της.

Χαρακτηριστικό το άρθρο του «turkish.aawsat.com» που κραταγράφει λεπτομερώς την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τις συμμαχίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αίγυπτο.

Ξεκάθαρα πλέον οι Τούρκοι αναλυτές προειδοποιούν ότι «…η Τουρκία θα έχει πρόβλημα στο μέλλον»

«Ενώ η Τουρκία ήταν απασχολημένη με τις διπλωματικές δηλώσεις των πρεσβευτών που ξεπέρασαν τα όρια της Σύμβασης της Βιέννης και την ατζέντα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η πραγματική απειλή προερχόταν από ένα σημείο που είχε αγνοήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», γράφει αρχικά.

Και εξηγεί: Η κυβέρνηση της Ελλάδας, που ξόδεψε δισεκατομμύρια ευρώ για οπλισμό με πρόσχημα τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πιέζει την Άγκυρα από όλες τις πλευρές με στρατιωτικά και διπλωματικά βήματα. Επιπλέον, τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι προάγγελος ότι η Τουρκία θα έχει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες συχνά τα τελευταία χρόνια λόγω των δραστηριοτήτων εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά οι ενεργειακοί πόροι που συγκεντρώνονται γύρω από την Κύπρο ξεκίνησαν μια νέα συζήτηση σχετικά με το ποια πλευρά έχει τη νομιμότητα της γεώτρησης στο διαιρεμένο νησί.

Όταν η ένταση μετατράπηκε γρήγορα σε εικόνα όπου ήταν αγκυροβολημένα τα πολεμικά πλοία, τα μέρη άρχισαν να αναζητούν συμμάχους.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία συνήψε στρατιωτικές-εμπορικές συμμαχίες με τη Λιβύη και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. εννοούν το ψευδοκράτος) και η Ελλάδα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Νότια Κύπρο.

Τα κόμματα κάθισαν στο τραπέζι με την επιμονή των ΗΠΑ και της ΕΕ, που ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός ήταν τόσο υψηλός που οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έδειχναν τα βαρέλια η μια προς την άλλη.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή απόδοση από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες. Για αυτό, αρκεί να παρατηρήσουμε προσεκτικά τα βήματα που κάνει η Αθήνα.

Ακόμη το εν λόγω άρθρο αναφέρει:

«Στον στρατιωτικό τομέα, η Ελλάδα δεν διστάζει να διευρύνει το εύρος της συνεργασίας. Την περασμένη εβδομάδα ελληνικά τζετ και αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με την ονομασία « GRC EGY EX07 » στα νοτιοδυτικά της Κρήτης στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του « Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας » που υπογράφηκε τον Απρίλιο .

Ενώ τα τζετ χρησιμοποιούσαν το νησί ως βάση, ο Έλληνας Αρχηγός του Επιτελείου Κωνσταντίνος Φλώρος φιλοξενήθηκε από τον Γάλλο ομόλογό του, Τιερί Μπουργκάρντ.

Ενώ από τη σύνοδο πάρθηκε η « άδεια χρήσης των ελληνικών λιμανιών για τον γαλλικό στρατό  , ο Φλώρος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα αεροπλάνα τύπου Rafale, τα οποία η Αθήνα θα λάβει έναντι 3 δισ. ευρώ ενώ είναι έτοιμο.

Επιπλέον, ο Φλώρος παρήγγειλε και 3 φρεγάτες τύπου FDI Belharra από τη Γαλλία. Φυσικά, τα γαλλικά στρατιωτικά στοιχεία».

Και καταλήγει: «Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα, της οποίας η στρατηγική πίεσης στην Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διακοπεί από την υποστήριξη της Γερμανίας, ελπίζει αυτή τη φορά σε βοήθεια από τον Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει αποσυρθεί κάνοντας κινήσεις που θα βάλουν την Άγκυρα σε μπελάδες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό

Είναι ακόμα μυστήριο εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η ελληνική πίεση».