Πώς οι τζιχαντιστές που χρηματοδοτεί ο Ερντογάν στη Συρία πλουτίζουν εις βάρος των εκτοπισμένων



Σύμφωνα με τοπικές πηγές, που επικαλείται το συριακό Shaam News Network και αναπαράγει ο Syrian Observer, η τζιχαντιστική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS), που χρηματοδοτείται από το κράτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λειτουργεί αντ' αυτού στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της βόρειας Συρίας, έχει αυξήσει τους δασμούς σε πολλά προϊόντα που μεταφέρονται από το αγροτικό Χαλέπι στην περιοχή της Ιντλίμπ, αυξάνοντας τις εισφορές έως και 30%. 

H HTS είναι γνωστή ότι έχει ενσωματώσει μαχητές από το Μέτωπο αλ-Νούσρα, παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία και μετέπειτα σύμμαχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η HTS αύξησε τους φόρους εισαγωγής σε τρόφιμα, αλεύρι, ζάχαρη και λάδι που προέρχονται από τις απελευθερωμένες περιοχές της υπαίθρου του Χαλεπίου μέσω της διέλευσης αλ-Γκαζαουίγια.

Ο νέος φόρος ανήλθε σε 30 δολάρια ανά τόνο ειδών που καλύπτονται από τους τελωνειακούς δασμούς. Τα υπό εξέταση προϊόντα περιελάμβαναν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη. Ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται σε περίπου 10 δολάρια.

Από την πλευρά του, το τμήμα διελεύσεων της HTS δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την απόφαση να αυξήσει τους δασμούς στα εμπορεύματα που εισέρχονται μέσω του περάσματος της Γάζας κοντά στην πόλη Νταράτ Ιζά, στη βορειοδυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Πριν από λίγες ημέρες, ακτιβιστές στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, επικαλούμενοι αρκετούς αυτοκινητιστές που ταξίδευαν μέσω διασταυρώσεων ελεγχόμενων από τους άντρες της HTS, ανέφεραν ότι η οργάνωση χρέωνε τον φόρο σε δολάρια ΗΠΑ.

Ενημερωμένες τοπικές πηγές συνέδεσαν το μέτρο με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης Σωτηρίας της HTS για την τιμή του ψωμιού. Οι πηγές θεώρησαν ότι ο νέος φόρος παρέχει χρηματοδότηση για την απόφαση για την τιμολόγηση του ψωμιού, καθώς η Κυβέρνηση Σωτηρίας άρχισε να αναζητά πόρους για να καλύψει αυτό που η προπαγάνδα και τα ίδια μέσα μαζικής ενημέρωσης προέβαλαν ως ως "έντιμη" πολιτική.

Άλλες πηγές στο κυβερνείο της Ιντλίμπ επιβεβαίωσαν ότι τα ιδρύματα του αλ-Τζουλάνι αύξησαν τους δασμούς των επίσημων συναλλαγών, ειδικά στα δημοτικά τμήματα προσωπικής κατάστασης με μια άγνωστη απόφαση. Αυτό συμπίπτει με τις προσπάθειες της HTS να εισπράττει οικονομικά έσοδα απευθείας από τους πολίτες, γεγονός που επιδεινώνει τις γενικές συνθήκες διαβίωσης και οικονομικές συνθήκες.

Η Κυβέρνηση Σωτηρίας της HTS αποφάσισε να αυξήσει το βάρος των σακουλών ψωμιού. Η απόφαση αυτή ανατρέπει προηγούμενα διατάγματα που είχαν φέρει το βάρος μιας σακούλας ψωμιού σε πρωτοφανή επίπεδα, αφού ξεπερνούσε το ένα κιλό, πριν από τη νέα απόφαση της Κυβέρνησης της Σωτηρίας.

Οι μέθοδοι της Κυβέρνησης της Σωτηρίας για τον περιορισμό των αμάχων είναι πολλές. Η ταλαιπωρία χιλιάδων εκτοπισμένων έχει γίνει ένας τρόπος δημιουργίας εσόδων και είσπραξης φόρων σε βάρος της προσπάθειας ζειν αυτών των ανθρώπων. Η Κυβέρνηση Σωτηρίας επωφελείται από τον περιορισμό των οργανισμών και των ποσοστώσεων τους, καθώς και από άλλες στρεβλωμένες μεθόδους που στοχεύουν στη δημιουργία περισσότερων εσόδων εις βάρος των εξαθλιωμένων ανθρώπων.

Η Συριακή Κυβέρνηση Σωτηρίας είναι μια de facto εναλλακτική κυβέρνηση της συριακής αντιπολίτευσης στην επαρχία Ιντλίμπ, που σχηματίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2017. Δημιουργήθηκε μετά από εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ της Κυβέρνηση Σωτηρίας της Συρίας (SSG) και Προσωρινής Κυβέρνησης της Συρίας (SIG), με αναφορές ότι η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) διαλύει μονομερώς πολλά τοπικά συμβούλια που υποστηρίζονται από τη SIG σε όλη τη βορειοδυτική Συρία. Η SSG διευθύνεται από έναν πρωθυπουργό (Μέχρι σήμερα ο Αλί Κεντά) ο οποίος εκλέγεται από ένα νομοθετικό σώμα που ονομάζεται Γενικό Συμβούλιο Σούρα, του οποίου ηγείται ένας πρόεδρος (σήμερα ο Μουσταφά αλ-Μούσα, από τις 24 Απριλίου 2020).