Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε μεταφορές «μαχητών» από τη Δύση στην Ουκρανία



Δυτικές χώρες αναπτύσσουν «μαχητές» στην Ουκρανία μεταμφιεσμένους σε εκπαιδευτές. 

Αυτό δήλωσε την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
 
«Η Ουκρανία είναι γεμάτη όπλα - μιλάμε για άμεσες προμήθειες, μιλάμε για συμβόλαια για το μέλλον και, όπως μπορείτε να δείτε, πρόκειται για συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά», σημείωσε η Ζαχάροβα στο τηλεοπτικό κανάλι Crimea 24 .

Σύμφωνα με αυτήν, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε και για μεταφορά στη χώρα «με το πρόσχημα των εκπαιδευτών, απλώς μαχητών (μισθοφόρους)».

Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδίαζαν ποτέ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προειδοποίησε για πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στις χώρες B9 (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, Τσεχία και Εσθονία) τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις συνομιλίες τους στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το ΝΑΤΟ επιδεικνύει μια εξαιρετικά επιθετική θέση και η πιθανή παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα αναγκάσει τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Την ίδια μέρα, ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Άριελ Κοέν σημείωσε ότι η Δύση δεν υποσχέθηκε στη Ρωσία να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά . Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν ποτέ τέτοια χαρτιά.

Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία . Τόνισε ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα είχε διαβεβαιωθεί ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της συμμαχίας δεν θα προχωρήσουν ανατολικά, αλλά οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν και δεν εκπληρώθηκαν.

Izvestia  -  Известия

The Hellenic Information Team